Politieke partijen BBB en SGP dringen aan op directe actie om de toenemende schade en angst door wolven in Gelderland te stoppen. Ze hebben Provinciale Staten gevraagd om een spoeddebat waarin wordt gepleit voor een vergunning om wolven af te schieten. Dit heeft directe gevolgen voor boeren in onder andere Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Nunspeet en Putten.
Onder het motto “De maat is vol, weg met de wolf” stellen de partijen dat het aantal aanvallen op vee blijft toenemen, ondanks de inzet van wolfwerende hekken. Als recente aanleiding noemen ze een aanval waarbij 37 schapen werden aangevallen, waarvan 15 het niet hebben overleefd. Hoewel de exacte locatie niet wordt genoemd, benadrukken BBB en SGP dat de dreiging steeds dichter bij bewoonde gebieden en landbouwgebieden komt.
Angst en schade onder boeren
Volgens de partijen zorgt de aanwezigheid van zwervende wolven niet alleen voor ernstige schade aan vee, maar ook voor groeiende angst onder inwoners. Ze wijzen op de nieuwe status van de wolf, die volgens het Europese Besluit van Bern is verlaagd van strikt beschermd naar beschermd. Hierdoor zou het afschieten van wolven nu juridisch mogelijk zijn.
Afschot in specifieke gevallen
BBB en SGP willen dat Gedeputeerde Staten van Gelderland toestemming geven om wolven af te schieten die vee of hobbydieren hebben aangevallen of zich in de buurt van huizen ophouden. Ze stellen dat dit nodig is om mens en dier te beschermen en om verdere schade te voorkomen.
De oproep is ondertekend door Rick Loeters (BBB) en Gerrit Averesch (SGP). Ze willen het spoeddebat uiterlijk op 5 februari op de agenda hebben. Mocht de provincie instemmen, dan kan dit een directe impact hebben op agrarische gemeenschappen in de Veluwe, waaronder Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Nunspeet en Putten.
Blijvende discussie over de wolf
Het debat over de wolf blijft de gemoederen in Gelderland bezighouden. Terwijl sommige partijen oproepen tot strengere bescherming van het roofdier, groeit de roep om maatregelen vanuit getroffen boeren en bewoners. Het is nu aan Provinciale Staten om te beslissen hoe ze de balans tussen natuurbehoud en veiligheid willen waarborgen.