De slachtoffers van misstanden in Jeugddorp De Glind hebben geen vertrouwen in het onderzoek dat zorgaanbieder Pluryn heeft aangekondigd. “Dit onderzoek gaat niet over onze pijn of over rechtvaardigheid, maar over damage control ten gunste van de betrokken instanties die wegkeken”, zegt één van de slachtoffers. Ook een deskundige is kritisch over de onderzoeksplannen.
De onthullingen over misstanden in Jeugddorp De Glind, afgelopen najaar te zien in In het Vizier van De Jager, brachten veel teweeg. Pluryn, de grootste zorgaanbieder in De Glind, kondigde een onafhankelijk onderzoek aan, opgedeeld in een archief- en een ervaringsonderzoek. In het archiefonderzoek wordt alleen het papieren archief tot 2007, zonder kinddossiers, meegenomen.
Dat niet het volledige digitale archief beschikbaar is, verbaast Kees Bakker. Hij is voormalig bestuurder van het Nederlands Jeugdinstituut. “Het roept vragen op”, zegt Bakker. “Er zijn ook meldingen van na 2007. Het is terecht om voor het juridische perspectief te gaan, dan kijk je naar een schuldvraag: wie deed wat? Maar om te kijken hoe je kunt verbeteren, moet je ook leren van recente voorbeelden. Die insteek mis ik.”
Waar blijven de excuses?
Omroep Gelderland sprak een groep slachtoffers. Zij vragen zich af waar het publieke excuus van Pluryn en de Rudolphstichting blijft, een excuus dat eerder is toegezegd. “Ik vertrouw er nog steeds niet op dat het hen gaat om wat er is gebeurd. Dat merk je als er dieper op in wordt gegaan. Je ziet het aan hun manier van sorry zeggen, hun erkennen. Als het daarover gaat, dan krabbelen ze terug”, zegt één van de slachtoffers.
Naast het archiefonderzoek loopt er ook een ervaringsonderzoek, uitgevoerd door Marlene van Steensel van lotgenotengroep Be4You2 en Annemiek Harder van de Erasmus Universiteit. Oud-bewoners van De Glind kunnen hier zelf deel van uitmaken. Hiervoor wordt nog een meldpunt in het leven geroepen. De onderzoekers voeren eerst gesprekken met oud-bewoners en betrokkenen, zoals oud-gezinshuisouders en oud-medewerkers. Kees Bakker: “Bij een uithuisplaatsing van een kind zijn nog veel meer partijen betrokken, zoals voogdijverenigingen. Die mis ik hier.”
Onderste steen boven
Volgens Staatssecretaris Maarten van Ooijen, die na het nieuws over misstanden in De Glind zei dat alle relevante feiten boven tafel moeten komen, is het goed dat er in het ervaringsonderzoek ruimte is voor meldingen uit recentere jaren. “Onze indruk is dat Pluryn zich hard maakt voor een gedegen onderzoek waarbij zij openheid van zaken zullen geven en de andere aanbieders binnen Jeugddorp De Glind hierin oproepen mee te doen.” Volgens Kees Bakker kan de onderste steen pas boven komen als ook het archiefonderzoek wordt doorgetrokken tot het heden.
De slachtoffers die Omroep Gelderland spreekt, zijn teleurgesteld: “Ja, er is een onderzoek gestart en ja, er is enige bewustwording bij het grote publiek. Maar dat gaat echt niks anders opleveren dan eerdere onderzoeken al gedaan hebben.”
Bakker begrijpt de teleurstelling. “Ik begrijp dat ze op voorhand twijfels hebben. Terwijl het juist nu belangrijk is een goede vertrouwensrelatie op te bouwen. Er moet meer erkenning zijn voor de situatie waar een hoop van deze kinderen in hebben gezeten. Ze hebben zich lang miskend gevoeld. Ze zijn niet gehoord, weggeduwd en verplaatst. Alleen al om die reden is het ontzettend belangrijk dat er nu juist wel stappen worden gezet. Er wordt niet aan waarheidsvinding gedaan, dat is een probleem in de hele jeugdbescherming. Er wordt meer gekeken wat gezien de situatie het best gedaan kan worden, zonder te weten wie er schuldig is.”
De eerste resultaten van het ervaringsonderzoek worden in maart 2024 verwacht.
Bron: Omroep Gelderland