Acht gemeenten rond de Veluwe hebben kritiek geuit op de vrijdag aangekondigde stikstofplannen van het kabinet. De gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel en Veenendaal zijn van mening dat de maatregelen onvoldoende duidelijkheid geven aan ondernemers en overheden over de toekomstige vergunningverlening.
Onzekerheid over vergunningverlening
De gemeenten stellen vast dat het onduidelijk blijft hoe het kabinet het proces van vergunningverlening wil hervatten. Ondanks de aangekondigde maatregelen blijft er volgens hen veel onzekerheid bestaan over de praktische uitvoering. Hierdoor kunnen ondernemers en overheden hun toekomstplannen niet goed afstemmen op het kabinetsbeleid.
Kabinet reserveert 2,2 miljard euro voor stikstofaanpak
Landbouwminister Femke Wiersma kondigde aan dat het kabinet 2,2 miljard euro beschikbaar stelt voor een pakket aan stikstofmaatregelen. Doel is om de vergunningverlening weer op gang te brengen. Van dit bedrag is 600 miljoen euro bedoeld voor boeren die vrijwillig hun veestapel willen verkleinen of grond willen aankopen. Daarnaast is er een stoppersregeling van 750 miljoen euro voor boeren die hun bedrijf beëindigen.
Doelstelling stikstofreductie voor 2035
Het kabinet wil dat de industrie, mobiliteit en bouw in 2035 de stikstofuitstoot met 50% hebben verminderd ten opzichte van 2019. De provincie Gelderland overweegt daarnaast een stikstofzone rond de Veluwe in te stellen om de natuur beter te beschermen.
Regio neemt initiatief voor eigen plannen
Omdat de gemeenten de kabinetsmaatregelen onvoldoende vinden, willen zij zelf concrete plannen ontwikkelen. Deze plannen willen zij vervolgens voorleggen aan het kabinet en de Tweede Kamer. Hiermee streven de gemeenten naar een meer gerichte en uitvoerbare aanpak van de stikstofproblematiek in de regio.