Vier kleinschalige locaties voor de opvang van asielzoekers verspreid over de gemeente Nijkerk, dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het gaat om twee locaties in Nijkerk (voor 75 en voor 78 personen), één in Hoevelaken (voor 75 personen) en één in Nijkerkerveen (voor 50 personen). In Hoevelaken en Nijkerkerveen worden de opvangplekken gecombineerd met woningbouw voor doelgroepen uit deze beide kernen, zoals jongeren of starters. Het gaat om tijdelijke opvangplekken voor minimaal 5 jaar.
Raad bespreekt voorstel
De gemeenteraad bespreekt het voorstel in de raadscommissie op 10 oktober (met de mogelijkheid om in te spreken) en in de raadsvergadering op 24 oktober. Wanneer de raad akkoord gaat, wordt elke locatie samen met de betrokken inwoners, ondernemers en organisaties verder uitgewerkt in een plan van aanpak.
Burgemeester Gerard Renkema: “Met dit voorstel komen we tegemoet aan een aantal wensen uit het participatieproces. We kiezen voor het spreiden van de opvang over de gemeente in plaats van voor één grootschalige opvangplek voor 278 asielzoekers. Ook hebben we in ons keuzeproces oog gehad voor locaties op een bedrijventerrein. En we hebben in Hoevelaken en Nijkerk mogelijkheden gecreëerd om de bouw te combineren met de bouw van woningen voor andere doelgroepen uit deze kernen. Daarbij gaan we samen optrekken met Woningstichting Nijkerk.”
Voorgestelde locaties
- Nijkerk Nijverheidsstraat 7 en het aangrenzende achterterrein van de Gildenstraat 4-6.
- Nijkerk Beurtschipper 3.
- Hoevelaken, locatie aan de Middelaarseweg.
- Nijkerkerveen, hoek Amersfoortseweg-Koolhaaspark.
Participatieproces
In juni en juli van dit jaar deed de gemeente een oproep aan de inwoners, ondernemers en organisaties om mee te denken. Ook werd gevraagd om te laten weten wat belangrijk is bij de keuze van een opvangplek en ideeën voor mogelijke opvangplekken in te dienen. De vragenlijst is 3.126 keer ingevuld en Nijkerk kreeg in totaal 127 ideeën voor locaties. Sommige locaties werden veel genoemd en andere een enkele keer. De resultaten van het participatieproces zijn vastgelegd in een participatieverslag.
Locatieonderzoek
Al deze locaties zijn onderzocht aan de hand van een afwegingskader, dat speciaal hiervoor is opgesteld. Criteria waaraan is getoetst zijn bijvoorbeeld milieueisen, planologische aspecten, bereikbaarheid, impact op de omgeving, veiligheid, ligging, inpasbaarheid in de omgeving, snelheid van realiseren, beschikbaarheid, eigendom en bestemming. Uit het onderzoek kwamen 28 locaties uit die het beste geschikt zijn als opvangplek. Uit deze 28 locaties koos het college de vier voorgestelde locaties. Het afwegingskader en de resultaten van het locatieonderzoek staan beschreven in een rapport.
Per locatie een plan van aanpak
Als de raad akkoord gaat met het voorstel, dan wordt elke locatie uitgewerkt in een plan van aanpak. Dit doet Nijkerk samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en inwoners, ondernemers en organisaties die hiermee te maken krijgen. In het plan staat onder andere hoe de opvangplekken eruit gaan zien, hoe ze beheerd gaan worden, wat hiervoor nodig is en wat het kost.
Beurtschipper als eerste open uiterlijk 1 juli 2025
De plannen van aanpak voor de twee locaties Beurtschipper en Nijverheidsstraat in Nijkerk moeten in januari klaar zijn. De locatie Beurtschipper gaat uiterlijk 1 juli 2025 open en de locatie Nijverheidsstraat volgt uiterlijk eind 2025. De plannen van aanpak voor de opvangplekken in Hoevelaken en Nijkerkerveen zijn naar verwachting eind maart 2025 klaar. De bouw hiervan is klaar in de loop van 2025/2026 en uiterlijk in december 2026.