Ze zijn boos en zwaar teleurgesteld, twaalf vrijwilligers met een beperking die dit jaar niet meer mogen helpen op het Ballonfiësta in Barneveld. Volgens het bestuur kunnen ze niet op onverwachte situaties inspelen en is hun hulp daarom niet meer nodig. Onzin, vindt de groep. “Wij doen al jaren mee en hebben ook talenten. We voelen ons gediscrimineerd.”
De groep Barnevelders met licht verstandelijke beperking heeft maandag te horen gekregen dat ze niet meer nodig zijn op het Ballonfiësta. “Het is ontzettend jammer”, zegt Arie Herkenraad, die al tientallen jaren meedoet met het event. “Ik ben voor tal van taken ingezet. Parkeerwacht, toezicht houden op het veld, alcoholcontrole en noem het maar op. Wat heb ik niet gedaan? En altijd ging het goed.”
Dat geldt ook voor Franny van Zijl. Zij doet al zes jaar mee. “Ik heb op het middenterrein gestaan om kinderen veilig te houden, kaarten verkocht, bij de wc gestaan. Ik heb alle uithoeken wel gehad. Soms worden weleens mensen boos, maar dat lossen we altijd goed op. Het Ballonfiësta is altijd ontzettend leuk. Met alle vrijwilligers zijn we eigenlijk één grote familie.”
“Maar we zijn nu uit de familie gegooid”, vult Herkenraad aan.
‘Hard en pijnlijk’
Arie van Herk, de secretaris van het Ballonfiësta, snapt de teleurstelling bij de groep vrijwilligers heel goed. “Ons evenement moet aan steeds meer regels voldoen. Dat is al enkele jaren zo. Daarnaast speelt mee dat bezoekers sneller boos worden omdat ze minder geduld hebben. We zien dat de vrijwilligers met beperking niet goed op onverwachte momenten kunnen inspelen. Dat we hen niet meer inzetten, is ook een stuk zelfbescherming. Dat is moeilijk om uit te leggen, maar we hopen dat ze het uiteindelijk snappen en accepteren.”
Maar deze opvatting gaat er bij de vrijwilligers niet in. “Wij hebben ook onze talenten en kwaliteiten”, zegt Van Zijl. “We kunnen toch wel iets doen? Nu is het heel hard en pijnlijk”, zegt Herkenraad.
‘Alle perken te buiten’
Ze vinden daarin steun bij Ben Bläss, die veertig jaar geleden het Ballonfiësta heeft opgericht. “Dit gaat alle perken te buiten. Er zijn voldoende werkzaamheden die losstaan van eventuele calamiteiten. Zet de vrijwilligers dan daar in.”
Toch gaat dat niet gebeuren, zegt Van Herk. “Dat zorgt voor vertraging op andere plekken en doordat bezoekers minder geduld hebben, werkt dat niet. Nogmaals: het is heel jammer, maar we hebben echt goed over onze beslissing nagedacht.”
Actie
De groep vrijwilligers is van plan om actie te gaan voeren tijdens de veertigste editie van het evenement in augustus. “We hopen dan een statement te maken. Want wij vinden dit echt niet oké.”
Bron: Omroep Gelderland