De gemeente Nijkerk heeft een speciale webpagina in het leven geroepen met daarop de Woo-verzoeken en bijbehorende stukken over de zoektocht naar opvangplekken voor asielzoekers. De Woo staat voor de Wet open overheid. Op de pagina Woo-verzoeken opvangplekken asielzoekers staat algemene informatie over de Woo en het proces van de zoektocht naar opvangplekken. Ook worden hier alle Woo-verzoeken en de gevraagde stukken gepubliceerd. De gemeente heeft tot nu toe 18 Woo-verzoeken ontvangen over asielopvang. De webpagina zal doorlopend worden bijgewerkt.
Wet open overheid
De Wet open overheid zorgt ervoor dat de overheid open en transparant is. Iedereen kan een Woo-verzoek indienen bij de overheid om informatie te krijgen die nog niet openbaar is. Men kan bijvoorbeeld een Woo-verzoek doen als men wil weten welke documenten gebruikt zijn om een beslissing te nemen. Of welke communicatie er binnen een organisatie geweest is.
Hoelang duurt het voordat de gemeente een Woo-verzoek afhandelt?
Voor de afhandeling van een verzoek op grond van de Wet open overheid (Woo) heeft de overheid vier weken de tijd om een beslissing te nemen. Deze termijn kan met maximaal twee weken worden verlengd. De maximale termijn voor een Woo-beslissing is dus zes weken. Er zijn echter omstandigheden waarin deze termijn verder kan worden uitgesteld. Bijvoorbeeld als het om veel informatie of een ingewikkeld verzoek gaan. En ook wanneer het nodig is om derde belanghebbende partijen te raadplegen bij het nemen van een beslissing. Dit is wettelijk verplicht.
Hoe werkt het vragen van een zienswijze aan belanghebbenden?
Belanghebbenden zijn inwoners, bedrijven of andere overheden die genoemd worden in de stukken. Bijvoorbeeld wanneer er contact met hen is geweest via mail of Whatsapp. Ook als het voor mensen duidelijk kan zijn om wie het gaat, zonder dat er een naam in het stuk staat, dan is die persoon belanghebbende. Zij krijgen de mogelijkheid om aan te geven of zij wel willen dat het stuk openbaar wordt. Als ze het niet willen moeten ze dit goed uitleggen. De gemeente beslist daarna of het stuk wel op niet openbaar wordt.
Nog niet alle stukken staan op de website
In het geval van de Woo-verzoeken over asielopvang, hebben sommige belanghebbenden nog niet gereageerd op het verzoek om een zienswijze. Vanwege de zomervakantie hebben zij de tijd gekregen tot uiterlijk 6 september. De stukken waarin deze belanghebbenden voorkomen staan daarom nu nog niet op de website. Zodra ze hebben gereageerd neemt de gemeente een besluit en worden deze stukken wel of niet openbaar. Als ze niet reageren voor 6 september, dan gebeurt dit direct na die datum.
In gesprek met indiener van het WOO-verzoek
In sommige gevallen benadert Nijkerk de indiener van het verzoek schriftelijk of telefonisch om het verzoek te specificeren. Het kan zijn dat het verzoek niet volledig duidelijk of te breed geformuleerd is. Een toelichting of een gesprek kan helpen om gerichter te zoeken en relevante informatie sneller te vinden, aldus de gemeente. Meer informatie is te vinden op www.nijkerk.eu/asielzoekers.