De zeer giftige gevlekte scheerling rukt steeds verder op in Gelderland. Dat doet het plantje alleen in de middenberm van de snelweg en dat heeft een reden.
De gevlekte scheerling is een plant die normaliter alleen voorkomt in hete duingebieden in het westen van het land en in het warmere Limburg. Maar inmiddels is het leefgebied van de plant uitgebreid. Door klimaatverandering, zeggen de kenners.
“Het is begonnen op de A2 in Zuid-Limburg”, weet Baudewijn Odé van Onderzoeksinstituut Floron in Nijmegen. “Meer en meer zien onze telteams de plant nu ook op andere plekken in Nederland.”
Temperatuur middenberm ideaal
Waarom verspreidt de gevlekte scheerling zich nu juist via de middenberm van snelwegen? Het heeft allemaal te maken met de toegenomen temperatuur van het asfalt op de Nederlandse snelwegen door de klimaatverandering, vertelt Odé. “Tussen twee stroken asfalt is de temperatuur heel hoog. En bij deze temperatuur gedijt de plant het best.”
Op de plantenverspreidingskaarten die het onderzoeksinstituut maakt, is dan ook duidelijk te zien dat de plant via de Gelderse snelwegen naar het noorden van ons land oprukt. Is dat erg, is de vraag – want de gevlekte scheerling is één van de giftigste planten in Nederland.
Geen zorgen
Toch zegt Odé dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het oprukken van de plant. “Socrates werd immers gedwongen het gif te drinken en wie loopt er nu op de middenberm van een snelweg?”, zegt hij. Hij vindt de plant een aanwinst. “Hij kan wel 2 meter hoog worden en ziet er, als hij in bloei staat, ook nog eens prachtig uit.”
Odé heeft contact gehad met Rijkswaterstaat over de bijzondere verspreidingswijze van de plant, maar die hebben gezegd geen problemen te zien in het oprukken van de gevlekte scheerling.
“De midderberm is een smal stuk en veelal onbereikbaar en bovendien gevaarlijk om te betreden. In de zijbermen komt de gevlekte scheerling een stuk minder voor”, aldus Mirjam Adriaanse van Rijkswaterstaat Oost-Nederland.
Bron: Omroep Gelderland