10 organisaties gestart met Gelderland van Morgen

De hoeveelheid voedselafval en -verspilling moet met 50% verminderen. Ook wil de overheid dat consumenten minder dierlijke eiwit eten en juist meer plantaardig eiwit. Daarom heeft de provincie Gelderland de opdracht gegeven voor het programma Gelderland van Morgen. Onder deskundige begeleiding gaan ondernemers in de horeca, zorg, catering en detailhandel in Gelderland 1 of 2 jaar aan de slag met het vergroenen van hun voedselaanbod. Zij kunnen hier met 50% subsidie aan deelnemen. De eerste 10 deelnemers zijn inmiddels gestart.

Samen naar een Gelderland van morgen

Het programma heeft het doel om meer dan 10 miljoen ‘borden te vergroenen’ binnen- en buitenshuis, en 15 tot 25% minder voedsel te verspillen. Dit moet 30 tot 40% CO2 besparen. De organisaties die al meedoen zijn: Zorgcentrum ’t Slot, Rijnstate Ziekenhuis, Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Christelijke Hogeschool Ede, Zorginstelling De Zeeg, Zorgcentra de Betuwe, Radboudumc, Cateraar Hutten met 3 locaties, Dirk van den Broek met de winkels in Apeldoorn en Harderwijk, en provincie Gelderland. 

Aanbod voor ondernemers

De ondernemers die hun voedselaanbod willen verduurzamen, bepalen zelf hoe ambitieus ze daarin willen zijn. Als eerste krijgen ze een Quickscan die inzicht geeft in de impact van het voedsel dat ze nu aanbieden en welk voedsel er wanneer wordt verspild. Vervolgens kiest de voedselaanbieder zelf waar hij/zij mee aan de slag wil. De voedselaanbieder wordt hierbij geholpen met kennis, praktische handvatten en tools om impact te maken én te meten. Iedere 2 weken start een volgende ronde voor organisaties die ook mee willen doen.

Het doel 

Provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Eén van de projecten die hieraan bijdraagt, is Gelderland van Morgen. Het verduurzamen van het menu maakt onderdeel uit van het Gelders klimaatbeleid en de programma’s Circulaire Economie en Toekomst voor de Gelderse boer. Het programma is mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en Stichting Goeie Grutten en wordt uitgevoerd door Greendish en partners als Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Questionmark en GroentenFruit Huis.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.