15e Tuinvogeltelling, cursus ’tuinvogels herkennen’ in Ermelo trekt veel belangstelling

Opnieuw is afgelopen weekend de huismus de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. Deze vogel voert al jaren de lijst aan in de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, een door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek georganiseerd evenement. Tijdens de vijftiende editie van de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling kon iedereen geziene vogels doorgeven via een speciale app aan de beschermorganisatie. Meer dan 50.000 mensen telden tot nu toe mee.

Opvallend
Opvallend noemt Vogelbescherming het dat dit jaar veel minder merels gezien werden dan afgelopen jaren. Gemiddeld werd per tuin anderhalve merel geteld, terwijl dit aantal de voorgaande jaren boven de twee lag. Oorzaak van de achteruitgang van het aantal getelde merels is mogelijk het Usutuvirus. Dit voor merels dodelijk virus werd afgelopen jaren in vooral Oost-Nederland geconstateerd. Om de daadwerkelijke oorzaak van het lage aantal merels vast te stellen zal nader onderzoek nodig zijn, aldus de organisatie.

Hip
De lokale afdeling van de Koninklijke Nederlands Natuurhistorische Vereniging in Ermelo merkte dat tuinvogels momenteel erg hip zijn. De vereniging ontdekte dat toen ze een gratis cursus ’tuinvogels herkennen’ aanbood in aanloop naar de nationale tuinvogeltelling. Het liep met ruim 50 aanmeldingen storm. De Ermelose vereniging moest daarom een extra theorieavond inlassen.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *