99 Joodse Harderwijkers herdacht met adoptie van hun namen

Ter gelegenheid van de adoptie van 99 namen van Joodse Harderwijkers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de holocaust, is een korte ceremonie gehouden bij Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De adoptie was een initiatief van Harderwijks raadslid Gerdien Morren, gesteund door de voltallige raad. In samenwerking tussen het Comité Herdenking Joodse Harderwijkers en de gemeente Harderwijk is de ceremonie tot stand gekomen.

De gemeente Harderwijk heeft de namen geadopteerd van de 99 Joden die in Harderwijk zijn geboren en/of woonden toen zij gedeporteerd werden.

De korte en eerbiedige ceremonie werd bijgewoond door 35 aanwezigen, waaronder bestuur en vrijwilligers van het comité, het raadslid, de burgemeester van Harderwijk en 4 leerlingen van het Morgen College en hun docent. Anton Daniëls van het Comité Herdenking Joodse Harderwijkers: “We vinden het heel bijzonder dat met zoveel zorgvuldigheid en eerbied aandacht wordt besteed aan de adoptie. Dat getuigt van respect voor de 99 Joodse Harderwijkers.”

De ceremonie bestond uit het voorlezen van de 99 namen – want pas als je naam niet meer wordt genoemd, ben je echt vergeten – en, volgens de Joodse traditie, het leggen van steentjes bij de betreffende namen in het monument. Het is een gebaar van eerbied en herinnering, opdat de Joden die omgekomen zijn in de holocaust nooit vergeten worden.

In de voormalig synagoge in Harderwijk wordt ook aandacht besteed aan de namenadoptie. Met een kunstwerk van Jeanette van der Meij in de voormalig synagoge blijven ook daar de 99 Joodse Harderwijkers in onze herinnering.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *