Aanpak knooppunten Hoevelaken en Barneveld op lange baan

Nederlanders die vaak vast staan op de snelwegknooppunten bij Hoevelaken of Barneveld kunnen hun borst natmaken: de eerder voorgestelde verbouwingen worden op de lange baan geschoven. De files zijn er enorm, maar verkeersminister Mark Harbers (VVD) ziet geen mogelijkheid de projecten in de komende jaren op te starten. De reden: stikstof.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) wil prioriteit geven aan instandhouding van infrastructuur, zei hij in een commissievergadering van de Tweede Kamer. ,,Dat is geen keuze uit luxe, het was ook niet mijn voornemen toen ik aantrad, maar daarmee zetten we de beschikbare miljarden wel zo maximaal mogelijk in om in ieder geval iets goeds te doen voor Nederland.”

De grote boosdoener is volgens de minister dus stikstof. Voor elk project moeten stikstofberekeningen gemaakt worden. Eigenlijk gaat het daar al fout, want er zijn bij de overheid te weinig deskundigen beschikbaar voor deze berekeningen.

Uit die berekeningen blijkt bovendien vaak dat er eerst een boerderij of fabriek weg moet, voor de weg er kan komen. De stikstofregels zijn immers zo dat er in geen enkel natuurgebied extra stikstof bij kan komen als er een nieuwe weg wordt aangelegd. Bovendien wordt elk project waarbij het gaat om stikstof bij de rechter aangevochten. Voor het ministerie is daarom duidelijk: het kost door de stikstofcrisis veel te veel tijd (en mankracht) om een nieuw project te starten.

Wethouder Mijntje Pluimers-Foeken laat namens het gemeentebestuur van Barneveld weten onaangenaam verrast te zijn door de beslissing. ,,De aansluiting A1/A30 bij Barneveld is al tientallen jaren een toenemend verkeersprobleem, omdat die nooit is ontworpen als een knooppunt van twee snelwegen.”

Ze benadrukt dat de A1 tussen Stroe en Hoevelaken voor vele files zorgt en dat er relatief veel ongelukken gebeuren bij de aansluiting met de A30 door verwarring over de rijstroken. ,,Daarnaast is in het verleden berekend dat files voor een jaarlijkse economische schade van 10 miljoen zorgen”, aldus Pluimers-Foeken.

Bron: dagblad de Stentor

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *