Actiegroep Red de Veluwe protesteert tegen mogelijke vliegtuigoverlast boven Veluwe

Actiegroep Red de Veluwe heeft donderdagavond geprotesteerd bij theater Orpheus in Apeldoorn. Daar werden gemeenteraadsleden en Statenleden uit Gelderland en Overijssel bijgepraat over plannen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de herindeling van het luchtruim. Red de Veluwe maakt zich – net als behoorlijk wat politici – grote zorgen over mogelijke overlast van vliegtuigen boven de Veluwe.

Daarom stond de actiegroep de politici met spandoeken op te wachten. Ook deelden ze flyers uit.

Vrijbrief

Red de Veluwe is bang dat de piloten straks een vrijbrief krijgen om kriskras laag over de Veluwe te vliegen. Verder komt er een drukke, vaste aanvliegroute naar Schiphol over de Zuid-Veluwe op ongeveer 2100 meter hoogte. Nachtvluchten van Schiphol wil het ministerie verplaatsen naar Lelystad Airport.

Koolstofdioxide

Als Lelystad Airport opengaat zal er volgens Red de Veluwe zo’n 70 duizend ton extra CO2 uitgestoten worden. De uitstoot boven 900 meter wordt bij vliegvelden overigens niet meegerekend. Er loopt nog een aanvraag voor een natuurvergunning voor vliegveld Lelystad. Red de Veluwe kan zich niet voorstellen dat de minister die vergunning gaat verlenen.

Bron: Omroep Gelderland / RTV Nunspeet

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *