Barneveld geeft update over Oekraïense vluchtelingen in de gemeente

Barneveld geeft een update over Oekraïense vluchtelingen in de gemeente. Inmiddels hebben al meer dan 250 Oekraïners zich laten inschrijven bij de gemeente Barneveld. Zij ontvangen leefgeld, er is onderwijs geregeld en ook op andere manieren worden zij ondersteund. Veel inwoners dragen hier hun steentje aan bij. Het leefgeld dat Oekraïense vluchtelingen hebben aangevraagd, loopt in veel gevallen tot en met 30 juni 2022. Het lijkt erop dat het Rijk de leefgeldregeling voorlopig niet aanpast. Daarom verlengt de gemeente de periode dat zij leefgeld ontvangen voor onbepaalde tijd. Dus de Oekraïense vluchtelingen blijven leefgeld ontvangen, zolang het Rijk de regeling niet wijzigt. De Oekraïense vluchtelingen hoeven hiervoor geen actie te ondernemen. Zij ontvangen voor 1 juli een nieuwe beschikking. Oekraïense vluchtelingen zijn in de hele gemeente verzekerd voor aansprakelijkheid. Dat geldt als ze verblijven in een gemeentelijke opvanglocatie of als ze verblijven bij inwoners van de gemeente Barneveld. Zo’n ‘WA-verzekering’ (wettelijke aansprakelijkheid) vergoedt schade die de verzekerde persoon per ongeluk aan anderen (of aan andermans eigendommen) veroorzaakt. Landelijk is geregeld, dat Oekraïense vluchtelingen nu onder de gemeentelijke WA-verzekering vallen. Voor de opvang bij mensen thuis geldt dat eerst de (aansprakelijkheids)verzekering van het gastgezin wordt aangesproken.

Niet meer gratis reizen met het OV
Sinds 1 maart 2022 konden Oekraïense vluchtelingen gratis met het openbaar vervoer naar een veilige opvangplek in Nederland reizen. De Nederlandse OV-bedrijven besloten gezamenlijk om op deze manier hun solidariteit met de Oekraïners te tonen. Sinds 1 juni geldt die regeling niet meer. Nu moeten ook Oekraïense vluchtelingen een geldig vervoersbewijs hebben, als ze reizen.

In de treinen van de NS geldt het vrij inreizen uit het buitenland nog wel. Op vertoon van een Oekraïens identiteitsbewijs en een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks vervoerbewijs dat niet ouder is dan 24 uur, kunnen Oekraïense vluchtelingen een gratis vervoersbewijs ophalen bij de Tickets- en Service-balies op de (grotere) treinstations van NS.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *