Barneveld opent tweede opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen

Barneveld heeft een tweede gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen geopend. Ongeveer 35 vluchtelingen kunnen gedurende een half jaar worden opgevangen in Voorthuizen. Ook is het voortgezet onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen van 12-18 jaar deze week gestart. In de Internationale Schakelklas op het Johannes Fontanus College ontmoetten deze leerlingen elkaar en enkele docenten. Direct na de meivakantie gaan ook de basisschoolleerlingen aan de slag op school. Verder is de regeling voor leefgeld uitgewerkt.

Opvang Oekraïense vluchtelingen

Al enkele weken worden circa 100 vluchtelingen opgevangen in een groepsaccommodatie in De Glind. Sinds deze week is daar Huize de Parel aan de Hunnenweg 69 in Voorthuizen bij gekomen. Deze accommodatie is gereed voor de opvang van 30 tot 35 vluchtelingen. De bedoeling is dat deze locatie tot 1 oktober in gebruik is voor de opvang. Dat geldt ook voor de opvanglocatie in De Glind. Ondertussen is de gemeente ook bezig met het zoeken en regelen van tijdelijke woningen, waar de vluchtelingen langer kunnen blijven, als dat nodig is.

Onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen

Voortgezet onderwijs

Afgelopen maandag startte het voortgezet onderwijs voor Oekraïense kinderen van 12 tot 18 jaar met een kennismaking. Daar was wethouder Didi Dorrestijn ook bij aanwezig. Zij heette de kinderen welkom en nam een grote pot Nederlandse drop mee. Op het Johannes Fontanus College in Barneveld krijgen deze kinderen door de weeks elke ochtend les in de Internationale Schakel Klas.

Basisonderwijs

Op 20 april maken de Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd kennis met elkaar en hun leerkrachten in scholencomplex Norschoten aan de Lange Voren 90 in Barneveld. Na de meivakantie, (vanaf maandag 9 mei) volgen de kinderen hier van maandag tot en met vrijdag onderwijs van 09:00 uur tot 12:00 uur. Aansluitend lunchen zij op school met elkaar. Daarna volgen er mogelijk nog sport- en spelactiviteiten.

Leefgeld vluchtelingen uit Oekraine

Vluchtelingen die verblijven bij particulieren kunnen vanaf nu leefgeld aanvragen via de gemeente Barneveld. Vluchtelingen die gebruik willen maken van dit leefgeld hoeven hiervoor (nog) geen inschrijving in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) te hebben. Ze moeten wel zo snel mogelijk een afspraak maken om zich in te laten schrijven. Ook Vluchtelingenwerk Barneveld kan hierbij helpen. Het formulier is nu beschikbaar in het Nederlands en volgt ook zo snel mogelijk in het Engels.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.