Blauwalg in Ingenieur Juliusput Hoevelaken

Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in de Ingenieur Juliusput aan de Vinkelaar ten zuiden van de A1 ter hoogte van Hoevelaken. Het advies bij blauwalg luidt om elk contact met het water te vermijden en huisdieren niet in het water te laten zwemmen of het water te laten drinken.

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is.

Gevaar voor volksgezondheid

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen.

Voor mensen die in aanraking komen met het water luidt het advies om goed te douchen. Dat is doorgaans voldoende. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen.

Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe(externe link).

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *