Blauwalgen aangetroffen in en om de vijver bij de Dr. F.W. Klaarenbeeksingel in Hoevelaken

Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in en om de vijver bij de Dr. F.W. Klaarenbeeksingel in Hoevelaken. De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is. 

Op meerdere plaatsen in de gemeente Nijkerk zit blauwalg in het water. De gemeente waarschuwt met borden om niet te gaan zwemmen in het water. Ook wordt afgeraden honden te laten zwemmen in water met blauwalg.

Gevaar voor volksgezondheid

Voor volwassen mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Waarschuwingsbordjes

De gemeente plaatst waarschuwingsbordjes bij de watergangen, vijvers en de haven.

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/blauwalg .

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *