Boze buurtbewoners sturen brief naar gemeente Nijkerk vanwege mogelijke AZC-locatie

In Nijkerk hebben boze buurtbewoners een brief naar de gemeente gestuurd vanwege een mogelijke AZC-locatie. Het gaat volgens Omroep Gelderland om een groep van zo’n 170 inwoners van Nijkerkerveen. In de brief, gericht aan de gemeenteraad en het college van Nijkerk, uiten ze hun bezorgdheid over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum, kortweg azc, naar hun dorp. De inwoners hebben vooral moeite met het naar hun zeggen gebrek aan communicatie rond de komst van het azc, waar 278 mensen moeten worden opgevangen.

‘Grove fouten door gemeente’
“Wij zijn werkelijk verbijsterd dat de gemeente Nijkerk nu voor de derde keer op rij grove fouten maakt in het proces over de mogelijke komst van asielzoekers. Het ging al mis bij de aanwijzing van Bad Bloemendal, een traject dat door blunders en tekortkomingen niet tot een goed einde kwam. Kort daarna ging het volledig verkeerd in Hoevelaken rond het Euretco-pand. Ook daar stapelde de gemeente fout op fout”, staat in de brief. Het college bood daarop excuses aan en beloofde het anders aan te pakken, stellen de inwoners. “Dat ‘anders aanpakken’ resulteerde in een willekeurig bezorgde huis-aan-huisbrief, waarmee mensen totaal in paniek werden gebracht. De gemeente sloeg veel mensen over, zelfs enkele direct betrokkenen”, benadrukken de inwoners in de brief. “Ook tekende de gemeente het azc in op grond die in handen is van particulieren, mensen die van niets wisten en nu in complete shock verkeren.”

‘College is totaal incapabel’
De briefschrijvers vinden dit het bewijs dat het college “totaal incapabel is om deze klus op een goede manier te klaren”. “Het lijkt ons dat de raad niet anders kan dan vragen om het vertrek van de verantwoordelijken in het college van B&W.” In de brief geven de inwoners ook diverse redenen aan om geen azc in Nijkerkerveen te plaatsen. Genoemd wordt onder meer de veiligheid van de honderden jonge kinderen die dagelijks langs het azc zouden fietsen, het ‘schrijnend tekort’ aan politie, handhavers en zorgpersoneel en de waardedaling van woningen in de buurt. Ook wordt erop gewezen dat Nijkerkerveen een ’totaal gebrek aan faciliteiten’ heeft: een klein schooltje en een dorpssupermarkt.

Alternatieven
In totaal worden twaalf redenen opgesomd, met als belangrijkste: “de blijvende schade die hiermee wordt aangericht aan een kleine gemeenschap. Nijkerk zadelt ons op met een probleem dat de gemeente niet in Nijkerk en zelfs niet in Hoevelaken durft te plaatsen.” Ook noemen de briefschrijvers enkele alternatieven op voor de vestiging van een azc in de gemeente Nijkerk, zoals het huidige gemeentehuis, dat binnenkort vrijkomt en het braakliggende voormalige Jumbo-terrein tegenover de kerk. Andere opties die door hen worden genoemd zijn onder meer een locatie achter het station en leegstaande panden op het industrieterrein.

‘Hele traject opnieuw doen’
De inwoners vinden dat zij voor een voldongen feit zijn gesteld door de gemeente en roepen op het hele traject opnieuw te doen. “Voor een zorgvuldig doordachte oplossing die kan rekenen op voldoende draagvlak onder de lokale bevolking.” Een woordvoerder van de gemeente Nijkerk zegt in een reactie de brief pas net te hebben ontvangen. “We hebben er nog geen reactie op. Maar we gaan het wel zo spoedig mogelijk afstemmen”, benadrukt hij tegenover de regionale omroep.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *