Brandweer rukt uit voor dodelijk kuilgas in Kootwijkerbroek

De hulpdiensten rukten woensdagmiddag uit naar een boerderij in Kootwijkerbroek. Gekleed in beschermende pakken en met gasmaskers op probeerden brandweerlieden een gevaarlijk goedje te verdrijven: kuilgas. Voor wie er niet op tijd bij is, kan de stof levensbedreigend zijn.

Maïs dat van het land komt wordt meestal onder folie opgeslagen, zodat het in de winter als veevoer kan worden gebruikt. Door de droogte en hitte van de afgelopen maanden hoopt zich meer stikstof op dan normaal. Daardoor ontstaan er onder het folie giftige, roodbruine gassen. Contact met de gassen kan huidirritatie en brandwonden veroorzaken, inademing kan zelfs dodelijk zijn.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, die vanmiddag op de boerderij in Kootwijkerbroek aanwezig was, hadden werknemers van het boerenbedrijf zelf aan de bel getrokken. “Ze zagen het gas in straaltjes onder het zeil uitkomen, in een gekke en onnatuurlijke kleur.”

Maïs pas net ingereden

De maïs waaruit de kuilgassen waren ontstaan, was pas een paar dagen geleden ingereden. Er zijn ook gevallen bekend van maïshopen waar de gassen al na één etmaal uit ontsnapten.

De woordvoerder van de Veiligheidsregio benadrukt dat kuilgassen regelmatig voorkomen. “En bovendien hoeft het niet eens schadelijk te zijn voor de mais zelf”, zegt hij. Het is voor zover bekend de eerste keer dit jaar dat er in Gelderland moet worden ingegrepen vanwege kuilgasvorming.

Damp eindje verderop vrijgelaten

Omdat die gassen vaker ontstaan bij het afdekken van maïs, weten de brandweerlieden precies wat ze moeten doen. “We hebben buizen neergelegd waarmee we gecontroleerd de gassen afvoerden. In dit geval was dat een eindje van de boerderij af. Daar konden we het gedoseerd laten uitdampen.”

Omdat het vloeibare gas al bij kleine hoeveelheden schadelijk kan zijn, werd dat overgelaten aan brandweerlieden in speciale pakken waar geen vloeistof in terecht kan komen.

LTO Nederland adviseert boeren om zeker in de eerste twee weken geen mensen of dieren in de buurt van ingekuilde mais te laten komen.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *