Chauffeurs van bussen RRReis kampen massaal met pijnklachten

Last van de schouder, de nek, het zitvlak en elleboog. Buschauffeurs in het noorden van de Veluwe, Overijssel en in Flevoland ervaren massaal fysieke klachten.

Dat staat in een nieuwsbrief van vakbond FNV in handen van Omroep Gelderland. Een kwart van de chauffeurs gebruikt medicatie.

De vakbonden FNV en CNV hielden een enquête onder het personeel: de klachten komen volgens de chauffeurs door de elektrische bussen.

FNV zegt na vragen dat een derde van de chauffeurs de enquête heeft ingevuld.

Vervoerder EBS nam de bussen vorig jaar over van Keolis. De vakbonden bespraken de conclusies met EBS. “We weten dat er in het verleden veel klachten zijn geweest, maar wij herkennen de aantallen nu niet”, zegt een woordvoerder van EBS. Het bedrijf roept chauffeurs die wel klachten ervaren op om zich te melden.

Stoel en bussen die naar rechtstrekken

In de nieuwsbrief staat dat de chauffeurs de kwaliteit van de chauffeursstoel, bussen die naar rechtstrekken en de positie van de stoel als oorzaken van de fysieke klachten noemen.

EBS zegt dat de problemen deels zijn weggenomen of dat in het ‘verbetertraject’ zit. “Sommige oplossingen zijn al ingevoerd, bij sommige duurt het even voordat duidelijk is wat het beste is. Maar iedereen is van het belang doordrongen: de urgentie is duidelijk”, zegt het bedrijf.

‘Weinig vertrouwen in oplossingen’

De chauffeurs hebben echter weinig vertrouwen dat de problemen worden opgelost. Meer dan de helft van de chauffeurs geeft ‘op basis van ervaringen in het verleden’ aan weinig tot geen vertrouwen te hebben dat het nog goedkomt met de bussen. “We weten dat de chauffeurs een lastige periode hebben gehad, maar het belang van EBS is heel groot om de problemen op te lossen”, reageert het bedrijf.

Vakbond FNV gunt het bedrijf tijd, zo staat in die nieuwsbrief. “Wij weten dat jullie al langer rijden met deze bussen”, schrijft FNV aan de chauffeurs. “Maar omdat jullie tussendoor zijn gewisseld van werkgever is het wel zo eerlijk om ook jullie nieuwe werkgever een kans te geven de bussen te repareren.”

De vakbonden en het bedrijf gaan een lijst opstellen met alle problemen. Over een maand is er opnieuw een afspraak.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *