College Harderwijk wil deel betaalbare koopwoningen omvormen naar sociale huur

Voor Waterfront fase 3 in Harderwijk werd een ontwikkelplan voor betaalbare woningbouw gemaakt. De raad stelde dit plan in juni 2021 vast en voegde daar 52 extra woningen in het meest betaalbare koopsegment aan toe. Het college vraagt de raad of ze een deel van de betaalbare koopwoningen om kan vormen naar huurwoningen. Voorwaarde is dat het percentage betaalbare woningbouw ten minste gelijk blijft.

Door het omvormen naar meer (sociale) huur wordt het draagvlak voor de ontwikkeling vergroot

Alle appartementen komen in 1 gebouw. Dit betekent dat ze allemaal tegelijk op de markt komen. Dit is voor de ontwikkelende partij een risico. Als een deel (sociale) huur wordt gebouwd en verkocht aan een woningbouwcorporatie, geeft dit volgens de gemeente Harderwijk meer zekerheid van afname. Hiermee vermindert ook het risico op vertraging. Er ontstaat ook meer draagvlak voor collectieve voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een wasserette, omdat een woningbouwcorporatie een rol kan spelen in het beheer van zo’n voorziening.

Harderwijk sluit aan op de vraag naar meer sociale huurwoningen

In Harderwijk is behoefte aan meer sociale huurwoningen. In het Waterfront is het aandeel sociale huur klein. Door sociale huur toe te voegen wordt het woningbouwprogramma meer divers en ontstaat er een mooie mix van woningen, aldus de gemeente Harderwijk.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *