De Essenburgh vangt 85 Oekraïners op, geplande feesten in Kasteel Hierden afgelast

Kasteel en Priorij De Essenburgh gaat 85 Oekraïners opvangen. Dat betekent dat geplande feesten op het kasteel in Hierden abrupt worden afgeblazen. In het luxe buitenverblijf worden vanaf februari 85 ontheemde Oekraïners ondergebracht. Het goede nieuws is dat, dankzij de Oekraïners, het Kasteel straks kan worden opgeknapt. Het college van Harderwijk heeft dit besluit genomen. Op basis van het aantal inwoners heeft Harderwijk een inspanningsverplichting voor bijna 300 opvangplekken voor Oekraïners. Er wonen op dit moment 69 Oekraïners op Sonnevanck. Vanwege de eigen behoefte van zorgcentrum Sonnevanck sluit een deel van die opvang per 1 februari en het andere deel medio 2024. De exploitant van De Essenburgh hoorde van de zoektocht naar nieuwe plekken en benaderde de gemeente om zijn locatie hiervoor beschikbaar te stellen.

Er kunnen maximaal 100 ontheemden in De Essenburgh worden gehuisvest. De daadwerkelijke bezetting is afhankelijk van de samenstelling van de Oekraïners (gezinnen, alleenstaanden, enzovoorts.).

Met de exploitant zijn afspraken gemaakt over een huurperiode van 2,5 jaar. Hierdoor ontstaat een stabiele situatie, wat prettig is nu er voorlopig geen eind lijkt te komen aan de oorlog in Oekraïne. Na deze periode wil de exploitant het hotel verbouwen en klaar maken voor de toekomst. De bedoeling is dat het kasteel dan net als voorheen weer als trouw- en vergaderlocatie, hotel en restaurant wordt ingezet, maar dan in een hoger segment.

De eigenaren van kasteel De Essenburgh, de norbertijnen van Priorij De Essenburgh, staan met open armen klaar om de Oekraïners op te vangen. Prior Frongers: “Vanuit onze abdij – en met name op de priorij – is er veel ervaring met de opvang van vluchtelingen, al sinds de Tweede Wereldoorlog. Het past ook bij onze maatschappelijke betrokkenheid. Wel zullen er goede afspraken gemaakt worden met onze nieuwe bewoners. Bijvoorbeeld als het gaat om de rust, die belangrijk is voor de paters en zusters die ook op De Essenburgh wonen.” Een groot deel van de Oekraïners heeft overigens werk en zal dus niet 24 uur per dag op de locatie aanwezig zijn.

Hoewel het hotel voorlopig bewoond wordt door ontheemden, is het de bedoeling dat bezoekers gewoon welkom blijven op De Essenburgh. Bijvoorbeeld door in de zomer het terras open te houden. Wellicht met behulp van Oekraïners. Het landgoed blijft openbaar en vrij toegankelijk.

Burgemeester Joon is blij met deze oplossing: “De zoektocht naar opvangplekken is dankzij het meedenken van de exploitant en de Priorij deels opgelost. Het tekent voor mij de slogan die we in onze gemeente voeren: Harderwijk zijn we samen. Voor de overige nog te realiseren opvangplekken kijken we verder. Suggesties en initiatieven uit de samenleving, zoals hier is gebeurd, blijven meer dan welkom.”

Meer informatie
De directeur van Hotel Kasteel De Essenburgh, die er al 6 jaar werkt, blijft aanwezig om alles in goede banen te leiden. Hij blijft het eerste aanspreekpunt voor de eigenaren en omwonenden. Inwoners van Harderwijk en Hierden die vragen hebben voor de gemeente, kunnen die stellen aan Marc-Jan Ahne en Sylvia van Itegem via telefoonnummer 0341 411 911 of per mail: oekraïne@harderwijk.nl.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *