Echtpaar uit Barneveld ontvangt Museummedaille

Uit handen van staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media ontvingen meneer en mevrouw De Heus-Zomer uit Barneveld de Museummedaille. Zij ontvingen beiden deze Koninklijke Onderscheiding voor hun verdiensten voor de collecties van Nederlandse Musea.

Uit handen van staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media ontvingen meneer en mevrouw De Heus-Zomer uit Barneveld de Museummedaille.

Het echtpaar begon in de jaren negentig met het verzamelen van moderne en hedendaagse kunst. Inmiddels bevat de kunstcollectie werk van zo goed als alle Nederlandse kunstenaars vanaf de jaren zestig. Tegenwoordig verzamelen ze ook werk van internationale kunstenaars. Hiermee is de collectie De Heus-Zomer niet alleen één van de grootste van Nederland, maar ook één van de bekendste collecties. Het is een collectie van internationaal museaal niveau.

Niet alleen verzamelt het echtpaar werken, zij willen kunst toegankelijk maken voor een groot publiek. Zo geven ze werken uit hun collectie in bruikleen aan verschillende musea, maar ondersteunen ze ook bij restauratie- en conserveringsprojecten. De twee hebben een restauratiefonds opgericht, waar musea gebruik van kunnen maken om hedendaagse kunst te restaureren. Zo leveren zij ook een bijdrage aan het behoud van moderne kunst.

De Museummedaille is één van de oudste onderscheidingen van ons land. In 1816 is deze in het leven geroepen door Koning Willem I. Destijds werd de medaille uitgereikt aan personen die belangrijke schenkingen deden ten behoeve van de wetenschaps- en kunstverzamelingen van de koning. Tegenwoordig wordt de prijs uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de collecties van Nederlandse musea.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *