Eerste Burgerberaad Gelderland adviseert over klimaatbeleid

150 Gelderlanders krijgen de kans om direct invloed uit te oefenen op het klimaatbeleid van provincie Gelderland. 3.000 Gelderlanders worden hierover geraadpleegd.

Eerste Burgerberaad Gelderland adviseert over klimaatbeleid

Het Burgerberaad bestaat uit een burgerpanel én een burgerforum. Het burgerpanel bestaat uit ongeveer 3.000 Gelderlanders. Zij geven via een online enquête hun mening. De provincie vraagt ook aan deze groep of iemand wil deelnemen aan het burgerforum. Uit de aanmeldingen worden 150 mensen geselecteerd die een afspiegeling zijn van de Gelderse samenleving. Deze groep komt 4 keer bij elkaar. Zij geven een zwaarwegend advies aan het dagelijks bestuur van de provincie. Dat doen ze op basis van de resultaten van de online enquête en allerlei andere informatie. Zowel het burgerpanel als het burgerforum zijn onafhankelijk van politieke en commerciële invloeden. Adviesbureaus Moventem en Companen begeleiden als onafhankelijke partij het burgerforum.

Op de stoel van de bestuurder

Populytics – een bedrijf ontstaan vanuit de TU Delft – ontwikkelde een methode waardoor burgers op de stoel van een bestuurder kunnen zitten. Via internet krijgen deelnemers een vraagstuk voorgelegd, met de gevolgen van mogelijke keuzes én de beperkingen die er zijn. Bijvoorbeeld dat er maar een beperkt budget is. Zo kunnen burgers net zoals de overheid dat doet, allerlei belangen afwegen. Vervolgens geven ze een advies inclusief een onderbouwing. Dit levert een scherp beeld op van hun voorkeuren en gemeenschappelijke waarden. Maar ook hoe waarden volgens burgers moeten worden vertaald in beleid en welke zorgen er achter weerstand zitten. 

Planning Burgerberaad

De 2 bureaus bereiden nu het Burgerberaad voor. In juni 2022 wordt de online enquête gehouden. Vanaf september 2022 komt het burgerforum bij elkaar. Naar verwachting is het advies in november 2022 klaar. 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *