Eerste Stolpersteine in Ermelo gelegd

Op maandag 22 april legde Gunter Demnig de eerste Stolpersteine in Ermelo. Hij richtte de Stichting Stolpersteine op en maakt deze ‘struikelstenen’. Deze messing stenen geven joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een blijvende plek van herinnering. De eerste 12 stenen liggen in de stoep voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers. De struikelstenen zijn te vinden aan de Watervalweg, Ericalaan en de Stationsstraat.

Foto: Saskia Beek

Blijvende herinnering

Burgemeester Van Daalen benadrukte, in aanwezigheid van nabestaanden en de werkgroep Joodse Slachtoffers Ermelo, het belang van de Stolpersteine. Hans van Daalen: “De Stolpersteine zijn meer dan alleen stenen in de stoep. Ze zijn een belofte. Een belofte om te blijven herinneren, te blijven erkennen en te blijven leren van het verleden. Ze zijn een blijvende herinnering aan het onrecht dat deze mensen is aangedaan, en het is van vitaal belang dat we deze herinnering levend houden, voor de huidige en toekomstige generaties.”

Er volgen meer Stolpersteine

De werkgroep Joodse Slachtoffers Ermelo vroeg de Stolpersteine aan bij de Stichting Stolpersteine. Zij betrekt eventuele nabestaanden en de bewoners van het adres bij de aanvraag. Ermelo verwacht dat vanaf mei 2025 er ongeveer 30 Stolpersteine in de gemeente te vinden zijn. Kijk voor meer informatie op www.stichting-stolpersteine.nl.

Wat zijn Stolpersteine?

Stolpersteine zijn messing herdenkingsstenen waarmee de Joodse slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. De Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers. Op elk steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie. Als laatste staat de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.

Er zijn Stolpersteine in minstens 1.200 plaatsen in Duitsland, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland en Oekraïne. Dit project draagt bij aan het behoud van de herinnering aan de geschiedenis en de impact van de Holocaust op onze samenleving.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *