Ermelo schenkt 45.000 euro voor verduurzamen bedrijventerrein Veldzicht

Ermelo geeft een eenmalige subsidie van €45.000 aan Bedrijvenkring Ermelo (BKE). Met dit geld investeert de gemeente in haar ambitie om te komen tot een energieneutraal, circulair en klimaatbestendig, groen en aantrekkelijk bedrijventerrein Veldzicht. Om dat doel te bereiken wordt met deze subsidie een Smart Energy Hub Noord-Veluwe gevormd en parkmanagement opgericht.

Samen werken aan toekomstbestendig Veldzicht

Op initiatief van Heimen van Diest, voormalig voorzitter van de BKE en ondernemer op Veldzicht, hebben de ondernemers op Veldzicht en de gemeente Ermelo de afgelopen jaren samen flinke stappen gezet om te komen tot een plan voor een toekomstbestendig Veldzicht. Want alleen door samenwerking kan een duurzame verandering in gang gezet worden. Daarom tekende ondernemers van bedrijventerrein Veldzicht, gemeente Ermelo, Bedrijvenkring Ermelo, Rabobank en Liander ondertekenden in november 2022 de GreenDeal Veldzicht. Hiermee zetten deze partijen zich vol energie in voor een duurzaam en energieneutraal bedrijventerrein.

“Met de subsidie van €45.000 is het mogelijk parkmanagement op te zetten voor Veldzicht. Hiermee worden de verduurzamingsprocessen ondersteund en versneld richting een elektriciteitsneutraal Veldzicht in 2030 en een circulair en klimaatbestendig Veldzicht in 2040” legt Esther Foppen, parkmanager Bedrijventerrein Veldzicht uit.

Samen energie opwekken en onderling verdelen

Naast de instelling van parkmanagement op Veldzicht is de vorming van een energie-opwek-, opslag- en distributiesysteem het  belangrijkste tastbare doel van alle inspanningen. Ook hier draagt de subsidie aan bij. “De grote uitdaging is om de lokaal opgewerkte energie ook lokaal te gebruiken“ vertelt Hugo Weidema, wethouder economie. “Deze subsidie draagt bij aan het opzetten van de ‘Smart Energy Hub Noord-Veluwe’.”

In een Smart Energie Hub komen energiestromen samen in een lokaal, decentraal netwerk op Veldzicht. Vanuit de Hub kan duurzame energie optimaal opgewekt, opgeslagen en verdeeld worden over de bedrijven. “Hiermee verbinden we de vraag en aanbod van onze ondernemers. Wat ons betreft dé oplossing voor netcongestie; de overvolle elektriciteitsnetten waar bedrijven en particulieren mee te maken hebben of krijgen. Echter lopen we hier tegen huidige wet- en regelgeving aan. Want volgens de huidige energiewet is een smart energie hub niet toegestaan” aldus Weidema.“Daarom een oproep aan Den Haag; maak haast met de nieuwe energiewet.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *