Ermelo vervangt openbare verlichting

In Ermelo wordt de openbare verlichting verduurzaamd. Dit bespaart energie én kosten. Een groot gedeelte van de bestaande verlichting is verouderd en aan vervanging toe. Ermelo vervangt 3000 afgeschreven armaturen voor een nieuwe energiezuinige variant. De andere 2500 armaturen zijn in goede staat en al verduurzaamd in de afgelopen jaren. De vervanging start begin juni 2021 en gaat drie jaar duren. Aannemer Van Gelder voert dit uit.

Betere verlichting zorgt voor meer veiligheid
Door de nieuwe armaturen met slimme technieken is er straks betere verlichting. Dit zorgt voor meer sociale- en verkeersveiligheid. Ook het aantal storingen zal afnemen. De armaturen geven een warmwit licht. Ze worden verplaatst waar nodig voor een beter lichtbeeld in de straten. Straks worden alleen de weg, straten, pleinen, speel- en parkeerplaatsen verlicht, en niet meer de hele omgeving. Zo brengt Ermelo naar eigen zeggen de zogenoemde lichtvervuiling terug.

Ermelo bespaart met de verduurzaming veel energie
Met de vervanging van de verlichting draagt Ermelo bij aan de gewenste CO2-reductie. De nieuwe LED-lampen hebben een vermogen van 10 watt in plaats van de 40 watt van de bestaande lampen. De LED-lampen bij de grotere wegen gaan van 175 watt terug naar 45 watt. Dit geeft een energiebesparing van 60%. Het licht wordt op ingestelde tijden, zoals de nachtelijke uren, automatisch gedimd naar 50% verlichting. Ook dit bespaart energie.

Fors lagere onderhoudskosten
Met de nieuwe armaturen worden de onderhoudskosten van openbare verlichting flink verlaagd. Het nieuwe materiaal heeft in de eerste jaren maar weinig onderhoud nodig, zoals het corrigeren van scheefstand, schoonhouden en inspectie, zo meldt de gemeente.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.