Geen bestrijding eikenprocesssierups in natuurgebieden Ermelo

Elk jaar hebben we meer overlast van de eikenprocessierups. De rups zit in eikenbomen en zorgt van mei tot en met augustus voor (gezondheids)klachten bij inwoners. Ermelo bestrijdt de rups op plekken waar veel mensen komen. In het bos en op de heide wordt de rups niet bestreden.

Geen bestrijding in bossen en andere natuurgebieden
Bossen en andere natuurgebieden zijn heel uitgestrekt. Er staan dan ook enorm veel eiken waar de eikenprocessierups in kan zitten. Deze eiken zijn bijna onbereikbaar voor de machines die rupsen wegzuigen. Het bestrijden van de eikenprocessierups is in deze gebieden daardoor niet mogelijk.

Alleen op drukke plekken komen linten om bomen met de rups
Op natuurplekken waar veel mensen bij elkaar komen, geeft de gemeente Ermelo met linten aan in welke bomen de rups gezien is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het Indianenbos en de Schaapskooi. Ermelo adviseert echter ook om daar zelf goed op te letten en niet te dicht in de buurt van eikenbomen te komen. Verder wordt afgeraden om op die plekken te gaan picknicken.

De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten geven
De nesten van de rups zijn te herkennen aan dichte spinsels op de stam en bij grote takken. Rond begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Tussen half mei en eind juni krijgen de rupsen brandharen die voor mens en dier erg irriterend zijn. Als men in de buurt van nesten of rupsen komt, kan dat leiden tot huiduitslag, zwellingen en geïrriteerde ogen.

Meer info
Er is een landelijk Kennisplatform Processierups. Op www.processierups.nu is alle informatie over de rups te vinden. Op www.ermelo.nl/eikenprocessierups is het antwoord op veel gestelde vragen te vinden en kunnen twee handige folders worden gedownload.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *