Gelderland 8ste op Europese ranglijst ondernemersklimaat

Provincie Gelderland is gestegen naar de 8ste plaats van de ranglijst voor concurrentievermogen van Europese regio’s. Die plaats in de Top 10 is een mooie prestatie, vindt gedeputeerde Helga Witjes. In 2019 stond Gelderland nog op de 20ste plaats.

Innovatief en internationaal

“Gelderland heeft sterke markten voor klimaat, energie, voedsel en gezondheid”, aldus Helga Witjes. “We zijn innovatief en internationaal, met dat ondernemersklimaat kunnen we goed meekomen in Europa.”

Banenmotor

Op de ranglijst moet Gelderland Utrecht (1ste), Zuid-Holland (2de) en Noord-Brabant (4de) en de regio Amsterdam (5de) laten voorgaan. Gelderland kan niet bogen op een grote banenmotor als de haven van Rotterdam, luchthaven Schiphol of Brainport Eindhoven. Ook heeft de provincie geen technische universiteit of grote steden, maar scoort desondanks goed. Dat lijkt vooral te komen door productinnovaties die dicht bij de markt staan en een goede toegang tot de markt. Het credo ‘Gelderland; waar innovaties werken!’ klopt dus helemaal.

De Regionaal Concurrentievermogen Index wordt gemaakt door de Europese Commissie. De onderzoekers kijken naar verschillende factoren: zoals de stabiliteit van de economie, de infrastructuur, de grootte van de afzetmarkt, de kwaliteit van het hoger onderwijs en innovatie.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *