Gelderland wil aparte status Veluwe voor aanpak stikstofproblematiek

Gelderland wil dat het rijk samenwerkt met de provincie om de stikstof problemen op de Veluwe op te lossen. Gelderland is van mening dat de Veluwe een aparte status verdient in de landelijke stikstofaanpak, aangezien veertig procent van alle stikstof gevoelige natuur in ons land op de Veluwe te vinden is. Het merendeel van de stikstofuitstoot komt uit andere provincies, zegt gedeputeerde Peter Drenth.

Stikstofreductie

Onze provincie is al een jaar bezig om samen met de landbouw, industrie, bouw en mobiliteit plannen te maken voor stikstofreductie op de Veluwe. Naast de landelijke maatregelen wil de provincie dat de uitstoot in Gelderland in 2025 met 25 procent is verminderd. De Veluwe speelt daarin een sleutelrol. ‘Als het daar op orde is, is er economisch meer mogelijk in dat deel van Nederland dat voor stikstofdepositie afhankelijk is van de Veluwe’, stelt Drenth.

Investeringen

De provincie vraagt het rijk om te investeren in plannen om de Veluwe duurzaam te maken. Het is het grootste Natura2000-gebied van Nederland, maar nu in slechte staat, vindt Gelderland. Op de Veluwe zijn veel veehouders gevestigd, die duurzaam moeten gaan werken. En de Veluwe moet ook een deel van de landelijke woningbouwproblematiek opvangen. Drenth: ‘Als we snel meters willen maken moet het rijk meehelpen.’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.