Gelderse boeren in onzekerheid: nog geen duidelijkheid voor piekbelasters

De regeling voor boeren om te investeren in emissiearme stalsystemen, laat langer op zich wachten. Datzelfde geldt voor de verplaatsingsregeling van een boerenbedrijf dat veel stikstof uitstoot. Het kabinet wil eerst meer duidelijkheid hebben voordat de regelingen opengaan, meldt Omroep Gelderland. Wél blijft de uitkoopregeling van piekbelasters tot eind dit jaar geopend en komt daar meer geld voor beschikbaar. Dat staat in een brief die dinsdagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd. Om de verplaatsingsregeling te openen, heeft het kabinet eerst toestemming van de Europese Commissie nodig.

Voor de innovatieregeling voor emissiearme stalsystemen geldt dat Den Haag eerst wil weten hoeveel een innovatie daadwerkelijk aan stikstofvermindering oplevert, denk aan een uitstootarme stalvloer, aldus de regionale omroep. Nu blijkt dat innovaties in de praktijk vaak minder stikstofvermindering opleveren dan op papier staat.

Onzekerheid
Veel Gelderse boeren die piekbelaster zijn, blijven hierdoor langer in onzekerheid, blijkt uit gesprekken die Omroep Gelderland de afgelopen week met verschillende ondernemers voerde. Agrariërs willen graag snel van alle regelingen weten wat de voorwaarden zijn om te kunnen zien wat ze betekenen voor hun bedrijf.

Nu kan dat dus alleen bij de regeling tot uitkoop en bij een regeling die boeren helpt minder vee op meer land te houden. Om piekbelasters de kans te geven om alle regelingen af te wegen, blijft de uitkoopregeling voor hen tot eind van dit jaar beschikbaar. Ook wil het kabinet extra geld vrijmaken om alle piekbelasters die willen stoppen, ook te kunnen laten stoppen. Het gaat om een bedrag van 1.45 miljard euro. In Gelderland hebben 338 boeren interesse voor deze regeling getoond, aldus de regionale omroep.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *