Gelderse regio’s, waaronder Veluwe, krijgen 65 miljoen euro voor aanpak regionale kwesties

Drie Gelderse regio’s, waaronder de Veluwe, krijgen van het Rijk in totaal 65 miljoen euro om grote en belangrijke regionale kwesties aan te pakken. Het gaat om zogenaamde ‘Regio Deals’ waarin 20 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de Veluwe, 25 miljoen euro voor de Achterhoek en 20 miljoen voor de Stedendriehoek. Dat meldt Omroep Gelderland.

De Veluwe staat onder druk door landbouw en recreatie, argumenteert minister Hugo de Jonge, en met de bijdragen kunnen tientallen gemeenten en de provincie het gebied nieuw perspectief geven.

In totaal ontvangen 22 regio’s die wel een extra impuls kunnen gebruiken 384,6 miljoen euro extra van het Rijk. De voorstellen worden de komende periode uitgewerkt in overleg met overheden, ondernemers, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen.

Eigen plannen en ideeën
Bij het sluiten van een Regio Deal komen de regio’s zelf met plannen en ideeën. Bijvoorbeeld om de leefbaarheid van een gebied te vergroten, om opleidingen beter te laten aansluiten bij de arbeidsmarkt, of om gebouwen en bedrijventerreinen te verduurzamen. Het Rijk financiert maximaal de helft van de benodigde investering.

Dit is de vijfde ronde Regio Deals. Later in 2024 zal – naar verwachting – een zesde ronde volgen. Voor de vierde, vijfde en zesde ronde heeft dit kabinet in totaal 900 miljoen euro beschikbaar.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *