Gemeenteraad Putten stelt ‘Toekomstvisie voor landelijk gebied’ vast

De gemeenteraad van Putten heeft ingestemd met het Regionaal Perspectief Landelijk Gebied Foodvalley (RPLG). Dit plan schetst de richting voor het buitengebied in de gemeenten die zijn aangesloten bij regio Foodvalley, voor de volgende 10 tot 40 jaar. Maatwerk voor de gemeenten in de regio Foodvalley, waarbij voedselzekerheid, management-maatregelen en technische vernieuwingen vanuit agrarisch vakmanschap belangrijke pijlers zijn. Het streven is dat dit bijdraagt aan een het doel van het RPLG om het landelijk gebied zo te ontwikkelen dat toekomstige generaties er gezond kunnen leven en werken.

Waarom het RPLG belangrijk is
Het RPLG schetst duidelijkheid voor inwoners en ondernemers over wat belangrijk is, wat er nodig is en wie wat kan doen. Deze duidelijkheid heeft beperkingen, omdat er vanuit het Rijk en de provincies op dit moment niet alle kaders en middelen bekend zijn of voldoende zijn. Dit neemt niet weg dat de opgaves voor het landelijk gebied zich bij uitstek lenen voor een intensieve regionale samenwerking. De opgaven zijn groot, complex en gemeentegrens overstijgend.

Wethouder Landbouw, Ewoud ’t Jong, benadrukt het belang van de samenwerking met andere gemeenten in de regio. “Samen sta je sterker richting provincie en nationale overheid, waardoor we invloed kunnen uitoefenen. Voor Putten is het belangrijk om onderdeel te zijn van een sterke regio om zo maximaal resultaat te behalen. Met de Regio Foodvalley werkt de gemeente Putten samen met andere gemeenten met herkenbare karakteristieken aan de opgaves in het landelijk gebied”.

Samenwerking en participatie
Het RPLG is tot stand gekomen na participatie met bestuurders en medewerkers van relevante organisaties en belangenverenigingen. Het biedt een eerste set aan acties, die einde 2024/ begin 2025 moet leiden tot een uitvoeringsprogramma met gezamenlijke activiteiten, projecten en onderzoekstrajecten.

Vervolgstappen
Na vaststelling door de gemeenten in de regio Foodvalley, is het daarna aan de colleges van B&W van de aangesloten gemeenten om vanaf eind 2024 een vertaling te maken naar lokaal beleid, zoals in een omgevingsvisie en -plan, en eventuele lokale programma’s en projecten.

Samenwerking in regio
De gemeente Putten werkt sinds januari 2024 intensief samen met andere gemeenten in de regio Foodvalley over landbouw en voedsel. Putten maakt geen deel uit van de gemeenschappelijke regeling van de regio Foodvalley. Op andere thema’s, zoals bijvoorbeeld economie en veiligheid, werkt Putten samen met gemeenten zoals Ermelo, Harderwijk, Zeewolde (EHPZ) en met de Noord-Veluwe over woningbouw, bereikbaarheid, verkeer en mobiliteit.

De fracties van SGP, Gemeentebelangen en CDA dienden in de raadsvergadering de motie ‘Op goede gronden’ in. In de motie werd het college verzocht: Bij de uitvoering van de onderdelen van het uitvoeringsprogramma RPLG waar extra grond benodigd is, in te zetten op onbenutte gronden, inefficiënte gronden, gronden langs infrastructurele werken, laagwaardige gronden e.d. om zo hoogwaardige landbouwgrond te ontzien. De motie werd aanvaard. Na vragen van de SGP zegde wethouder ’t Jong toe, dat het college eens per jaar de evaluatie van het uitvoeringsplan (regionale evaluatie en zo nodig lokale evaluatie) met de gemeenteraad deelt. Ook zal het landelijke beleid het uitgangspunt zijn. De raadsleden vonden dit een goed voorstel.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *