Gerard Renkema stopt in november 2024 als burgemeester van Nijkerk

Op 16 november 2024 stopt burgemeester Gerard Renkema na bijna 18 jaar als burgemeester van de gemeente Nijkerk. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst kondigde hij aan dat hij zijn ontslag heeft ingediend bij de Koning.

In totaal is Renkema bijna 35 jaar werkzaam geweest als bestuurder in het lokale openbare bestuur. Van 1990 tot 2002 als wethouder van de gemeente Assen, van 2002 tot 2007 als burgemeester van de gemeente Eemsmond en vanaf 2007 als burgemeester van de gemeente Nijkerk.

Verbondenheid met de lokale samenleving

Renkema: “In de periode dat ik burgemeester van Nijkerk ben, heb ik de gemeente zich op allerlei manieren zien ontwikkelen. Met hart en ziel en veel plezier heb ik geprobeerd daar een bijdrage aan te leveren. Door de jaren heen ben ik mij steeds meer verbonden gaan voelen met de mensen in Nijkerkerveen, Hoevelaken, Nijkerk en het buitengebied. Ik vind het een groot voorrecht om de functie van burgemeester voor hen te mogen vervullen. Het besluit om te stoppen is dan ook niet eenvoudig geweest.”

Veranderende rol en positie van burgemeester

De afgelopen jaren is de rol van burgemeester en de positie naar de samenleving en de gemeenteraad toe aan het veranderen. Dit heeft meegespeeld in de overwegingen van Renkema om zijn functie neer te leggen: “Burgemeesters hebben er meer taken bij gekregen en zij staan regelmatiger in de frontlinie. Dat betekent dat de intensiteit van de functie enorm is toegenomen. De afgelopen jaren zijn daardoor behoorlijk belastend geweest voor mij. Dit heeft ook zijn weerslag gehad op mijn gezinsleven. Daarom kies ik er nu voor om mijn leven op een andere manier te gaan invullen. De komende periode zal ik gebruiken om daar verder over te gaan nadenken”.

Ruime tijd voor aanstelling nieuwe burgemeester

De reden om zijn afscheid in januari aan te kondigen heeft te maken met de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Renkema: “Op deze manier heeft de gemeenteraad ruim de tijd om goed invulling te geven aan de procedure voor de aanstelling van een nieuwe burgemeester in december. Het spreekt voor zich dat ik mij tot mijn ontslag vol zal blijven inzetten voor onze samenleving.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *