GGD: HPV-prik voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar

Jeugdigen vanaf 10 jaar kunnen worden gevaccineerd tegen het HPV-virus. HPV staat voor ‘humaan papillomavirus’. Dit virus kan bij jongens en meisjes verschillende soorten kanker veroorzaken. Dit gaat om kanker aan de baarmoederhals, penis, schaamlippen, anus, vagina, en mondkeelholte.

Meisjes kregen de HPV vaccinatie al aangeboden na hun 12de jaar. Nu krijgen jongens de HPV vaccinatie ook aangeboden. Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen alle jeugdigen een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. Uit onderzoek weten we dat het vaccin lange tijd beschermt. Hierbij valt op dat hoe jonger een meisje gevaccineerd is, hoe beter het vaccin beschermt. Dit is waarschijnlijk voor jongens ook zo, maar hier is nog geen onderzoek van bekend. Twee prikken zijn genoeg om langere tijd bescherming te geven. Na een halfjaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik.

Jeugdigen die nog geen HPV-prik hebben gehad

Om jeugdigen zo goed mogelijk te beschermen, krijgen ook alle twaalf- tot achttienjarigen die nog geen HPV- vaccinatie hebben gekregen, opnieuw een uitnodiging.  Dit jaar krijgen jeugdigen met de volgende geboortejaren een uitnodiging: 2013, 2011, 2010, 2007, 2005. 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *