Gokverslaving neemt toe, Nijkerk onderneemt actie

Verslavingsinstellingen in Nederland luiden de noodklok over de groeiende gokverslaving. Het gaat hier regelmatig om jonge mensen. De vele reclames voor online gokken leiden kennelijk tot meer gokken. Ook Jan Bijsterbosch, expert verslaving van de gemeente Nijkerk, maakt zich zorgen.

Verleiding
Jan Bijsterbosch: “Door inflatie en hogere energierekeningen, komen mensen in financiële problemen. Om daar uit te komen kunnen ze een poging wagen met gokken. Dat is meteen ook een manier om de dagelijkse zorgen even te vergeten.” De nieuwe goksites die er sinds oktober 2021 bij zijn gekomen zijn volgens Jan de tweede oorzaak van meer verslaving. “Toen de gokkasten uit de snackbars werden verwijderd daalde het aantal gokverslaafden. Dus wat denk je wat er gaat gebeuren als die kasten bij wijze van spreken virtueel bij de mensen thuis worden neergezet?”

Dichtbij en toch onzichtbaar
Bijsterbosch: “Die online gokkast is altijd en overal beschikbaar; je hebt slechts een telefoon of een computer nodig. Je kan overal gokken: onderweg naar huis, op het werk of op school of in de slaapkamer.” Online gokken heeft geen lichamelijke gevolgen. Voor familie en vrienden is het dus nauwelijks waar te nemen. De vragen die bij de hulpverlening binnenkomen gaan vaak eerst over schulden. Daarna komt het gokken pas op tafel.

Wat zie je wel?
Gokverslaving is vaak moeilijk om waar te nemen. “Er is wel gedrag dat kan duiden op overmatig gokken of gokverslaving. Gokkers willen vaak geld lenen. Er ontstaan onverklaarbare schulden en er komt een obsessie met geld. School of werk lijdt onder de stress die ontstaat door gokken.“

Wat te doen?
“De eerste stap is praten en zo mogelijk samen naar bankrekeningen kijken. Dan samen bespreken hoe het gokken kan stoppen. En hoe de gokker daarna de schulden kan wegwerken. Wat heel goed werkt om te stoppen is inschrijven bij Cruks. Daarmee worden voor een gokker alle legale goksites voor een half jaar geblokkeerd.” Wie vragen heeft kan ook contact opnemen met de specialisten van de gemeente. Kijk op www.stopdrugsnijkerk.nl voor meer informatie.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *