Grafheuvels Ermelo worden hersteld

Op de Groevenbeekse heide knapt de gemeente Ermelo een aantal grafheuvels op. De grafheuvels zijn in de loop van de jaren beschadigd geraakt. Hoewel het niet de bedoeling is, worden de grafheuvels gebruikt als uitkijkpunt voor wandelaars en als onderdeel van een fietsroute. Daardoor zijn er op de grafheuvels veel ingesleten looppaadjes. De schade ontstaat ook door gewroet van wilde zwijnen en gegraaf van konijnen.

Ermelo maait en zaait de grafheuvels

In de komende weken maait Ermelo de beschadigde grafheuvels. Daarna vult de gemeente de gaten en geulen weer op. Waar nodig zaait Ermelo de heuvels nog in met heide. De verse grond en jonge heideplantjes zijn nog kwetsbaar. Daarom plaatst de gemeente tijdelijk een hek om een aantal grafheuvels. Zo voorkomt Ermelo nieuwe schade door wandelaars en fietsers.

De grafheuvels zijn beschermd

Grafheuvels zijn bijna de enige zichtbare sporen van de prehistorie. De meeste grafheuvels hebben een beschermde status als rijksmonument. Dit betekent dat de gemeente zowel het formaat als de vorm in stand moet houden. Een beetje schade is niet erg, maar de onderliggende lagen moeten wel ongestoord blijven, aldus de gemeente Ermelo.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *