Groeiplaatsverbetering bij monumentale bomen in Nunspeet

Net als voorgaande jaren past de gemeente Nunspeet groeiplaatsverbetering toe bij oude monumentale bomen, ook bekend als het ploffen van bomen. Dit jaar gebeurt dit in de week van 19 februari aan de Eperweg tussen de F.A. Molijnlaan en Dr. Schutlaan en aan de Harderwijkerweg tussen de Winckelweg en Berenbosweg. In het voorjaar van 2023 zijn de bomen aan de Eperweg al geploft. Er vindt bij deze bomen een nabehandeling plaats, omdat de grond destijds erg droog was.

Waarom krijgen de monumentale bomen groeiplaatsverbetering?
Door de verharding onder bomen ontstaat er verdichting van de ondergrond; dit kan ook ontstaan omdat er veel gereden wordt over het wortelpakket van bomen. De verdichting van de ondergrond heeft tot gevolg dat bomen onvoldoende lucht, vocht en voeding op kunnen nemen waardoor de kwaliteit van de bomen achteruit gaat.

De bomen blijven door de behandeling langer in het blad, produceren hierdoor meer zuurstof en zorgen voor een grotere CO2-opname. Daarnaast vangen ze meer fijnstof af. De bomen worden gezonder waardoor ze minder last hebben van luis en ze vormen minder dood hout. Bovendien gaan de bomen hierdoor dieper in de grond wortelen en is er minder overlast van de druk op de bestrating.

Hoe gaat het ploffen van bomen in zijn werk?
Onder zeer hoge druk wordt eerst lucht en vervolgens voeding met gezonde bacteriën, lava en actieve houtskool in de grond gespoten. Zo komt er weer lucht, vocht en voeding bij de wortels, die het zwaar hebben onder de verharding van de weg en het trottoir. De lava en de houtskool zorgen voor het openblijven van de scheuren voor een langere tijd.

Waarom de monumentale bomen?
Deze bomen leveren per jaar veel meer op dan een jonge boom: meer zuurstof, meer biodiversiteit, meer CO2 opname en zijn belangrijk in de strijd tegen de hittestress. Daarnaast zijn zulke oude bomen beeldbepalend en van cultuurhistorische waarde.

Wat merken omwonenden ervan?
In de week van het ploffen rijdt er een grote wagen met een spuitlans door de Eperweg en Harderwijkerweg. Deze wagen – die tijdens de werkzaamheden een laag brommend geluid maakt – heeft ruimte nodig. Delen van het trottoir worden tijdelijk afgezet. Het blokkeren van de rijbaan probeert de gemeente Nunspeet zoveel mogelijk te voorkomen.

De bestrating, het trottoir en de weg komen door het inspuiten van de lucht kort omhoog. Vervolgens kan de bestrating er wat onregelmatig uit komen te zien, maar dit wordt hersteld daar waar een gevaarlijke situatie ontstaat. In de tegels en rijweg ontstaan kleine gaatjes. Deze moeten zo lang mogelijk openblijven. Na enkele jaren – als de wortels dieper in de grond zitten en er minder druk op de bestrating is – wordt de weg opnieuw bestraat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *