Harderwijk Anders, ChristenUnie, CDA en D66 voorkeursvariant bij verkenning

Een coalitie van Harderwijk Anders, ChristenUnie, CDA en D66 heeft de voorkeur in Harderwijk. Dit blijkt uit het rapport dat verkenner Mark van de Bunte afgelopen week opstelde nadat hij uitvoerig met alle fracties had gesproken.

De voorkeurscoalitie wordt breed gedragen door de partijen zelf èn door anderen, zo stelt Van de Bunte in zijn rapport. Daarnaast liggen deze partijen op inhoud het meest voor de hand. Samen zouden zij goed zijn voor 19 van de 29 zetels in de gemeenteraad.

Mocht de voorkeursvariant niet lukken, dan zijn er nog twee andere opties. Ten eerste de samenwerking tussen Harderwijk Anders, ChristenUnie, CDA en Gemeentebelang.  Qua stemuitslag is laatstgenoemde namelijk ook een winnaar, maar op inhoud ziet hij een grotere uitdaging om elkaar te vinden. Samen zijn zij goed voor 20 zetels .

De laatste optie is een themacoalitie, waarbij Harderwijk Anders, Gemeentebelang en de Partij van de Arbeid zouden samenwerken op een gemeenschappelijk gevonden thema. Echter op andere onderwerpen liggen deze partijen verder uit elkaar waardoor een goede samenwerkingsovereenkomst verder weg lijkt. Deze zogenoemde gelegenheidscoalitie levert 18 zetels in de gemeenteraad.

Het is nu aan Harderwijk Anders, de grootste partij in de gemeenteraad, om de coalitieonderhandelingen te starten.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.