Harderwijk blijft doormodderen met toewijzing woningen Marnixstraat

De gemeente Harderwijk blijft doormodderen met de toewijzing van woningen aan de Marnixstraat. Halverwege augustus dit jaar werd bekend dat er 1300 inschrijvingen waren voor slechts 16 sociale huurappartementen. De oplevering staat gepland voor medio 2022. In totaal komen er zestien appartementen op de plek van het voormalige kerkje van de Gereformeerde Gemeente.

Eind augustus gaat wethouder Jeroen de Jong diep door het stof naar geblunder met de toewijzing van de sociale huurwoningen, die uitsluitend waren bedoeld voor senioren. Die voorwaarde is echter onverwacht losgelaten. Daarop kon iedereen zich inschrijven. Hoewel De Jong zijn excuses aanbiedt zegt hij het proces niet terug te draaien. Dan blijkt ook dat van de zestien appartementen er elf zijn toegewezen. Het terugdraaien van de toewijzing vindt de wethouder ‘niet fair’ tegenover de mensen die er nu van uitgaan dat ze een appartement hebben bemachtigd, zegt De Jong dan.

Gemeentebelangen Harderwijk noemt de excuses van de wethouder over de vergeten afspraak onvoldoende, minachting naar omwonenden en de hele gemeenteraad als de fout niet wordt rechtgezet. Die mening wordt gedeeld door de SGP en het CDA.

Tegenover dagblad De Stentor zeggen bewoners van de Marnixstraat, in reactie op de gebeurtenissen, te zijn voorgelogen door de gemeente. De teller staat dan inmiddels op ruim 2.000 inschrijvingen. De Stentor meldt dat zowel de gemeente Harderwijk als verhuurder UWOON met de handen in het haar zitten. Bewoners eisen dat verantwoordelijk wethouder De Jong de opdracht geeft om de inschrijvingen direct stop te zetten. Die verzuimt dat echter.

Halverwege september meldt UWOON, dat de Woningcorporaties jongere bewoners, die al een woning hebben bemachtigd aan de Marnixstraat, gaat vragen om afstand te doen van een huis. De jongeren hebben echter het recht dat te weigeren. Wel is bepaald dat de vijf resterende huurappartementen alsnog worden toegewezen aan senioren.

Nu meldt dagblad De Stentor dat senioren alsnog voorrang krijgen bij de toewijzing van nieuwe woningen in de Marnixstraat. Toch zijn de appartementen niet uitsluitend beschikbaar voor deze doelgroep, zoals aanvankelijk wel de bedoeling was. Omwonenden twijfelen nog over deze aanpak. ,,Wethouder De Jong heeft meerdere keren zijn excuses aangeboden’’, zegt Gerwin Toonstra namens de omwonenden. ,,Hij heeft toegezegd nog eens naar het aantal parkeerplaatsen te kijken.’’ De Projectgroep Marnixstraat gaat ook nog in gesprek met Uwoon, aldus de krant.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *