Harderwijk: jongeren ronden maatschappelijke diensttijd af met certificaat

Iets doen voor een ander, je talenten ontwikkelen en elkaar ontmoeten. Dat zijn de belangrijkste pijlers van het Maatschappelijke Diensttijd-traject (MDT). In Harderwijk draagt het traject de naam Missie0341. 20 jongeren rondden onlangs dit traject succesvol af. Zij kregen van wethouder Maarten Reckman een certificaat uitgereikt.

Via Missie0341 ontdekken jongeren uit Harderwijk en omgeving in een traject van ongeveer 6 maanden waar hun talenten liggen, wat bij ze past en wat ze daarmee voor anderen kunnen betekenen. Ze doen dit aan de hand van persoonlijke begeleiding door een coach, trainingen en workshops van professionals uit verschillende vakgebieden en het gezamenlijk organiseren en uitvoeren van activiteiten voor anderen. Denk aan sportactiviteiten voor kinderen, helpen bij de voedselbank, een maaltijd verzorgen voor ouderen of daklozen of iets leuks organiseren voor jongeren in het AZC. Maar ook op het gebied van muziek, video, acteren of presenteren zijn er verschillende mogelijkheden.

Dit reguliere MDT-project is een vervolg op het project Harderwijkse jongeren samen sterk tegen corona, waarin 100 jongeren zich in coronatijd vrijwillig hebben ingezet voor de Harderwijkse samenleving.

Lovende woorden

Bram Lievaart (19) is een van de jongeren die zijn MDT-certificaat in ontvangst mocht nemen. Hij heeft tijdens dit traject onder andere een tuin opgeknapt van een mevrouw die dat zelf niet meer goed kon. Deze mevrouw was enorm dankbaar en sprak na afloop lovende woorden over de jongeren: “Super bedankt voor de hulp van deze lieve, enthousiaste mensen. “Ze zijn echt heel bijzonder en speciaal.” Een andere mevrouw die geholpen werd, gaf aan dat ze helemaal verbaasd was over het feit dat ze dat voor haar over hadden.

Missie0341

MDT is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Gemeente Harderwijk heeft via ZonMW een subsidie voor een MDT traject aangevraagd. Daaruit is Missie 0341 geboren. De gemeente Harderwijk geeft hier uitvoering aan in samenwerking met vijf maatschappelijke organisaties: Youth United, Present, Veld 42, Art-Life en Talent House. De jongeren die zaterdag hun certificaat ontvingen, hebben een MDT-traject gevolgd bij Youth United en Present.

In totaal hopen de organisaties in 2,5 jaar tijd zo’n 250 jongeren te bereiken met het Harderwijkse MDT-traject Missie0341. Ze richten zich daarbij specifiek op jongeren tussen de 14 en 27 jaar oud. Wil je meer weten of heb je interesse om aan de volgende Missie0341 mee te doen? Kijk dan op www.missie0341.nl.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *