Harderwijk: kerken werken aan duurzame toekomst

Tijdens de avond Kerk & Duurzaamheid in de Petrakerk in Harderwijk lieten ruim 20 kerkrentmeesters en gebouwenbeheerders van kerken en geloofsgemeenschappen uit de gemeente Harderwijk en omgeving zich informeren over het verduurzamen van kerkgebouwen. De bijeenkomst Kerk & Duurzaamheid is een initiatief van de gemeente Harderwijk in samenwerking met energieloket Veluwe Duurzaam. Meer dan 10 kerkgenootschappen waren vertegenwoordigd, samen goed voor ongeveer 15 (kerk)gebouwen.

Energieneutraal
De gemeente Harderwijk wil in 2050 energieneutraal zijn en zoekt naast het bedrijfsleven en particulieren contact met maatschappelijke organisaties zoals kerken en moskeeën. Wethouder Pieter Teeninga deed namens de gemeente Harderwijk een oproep aan de kerken om zich in te zetten voor duurzaamheid. Jeroen Kleen van de Petrakerk, deelde de plannen om hun kerkgebouw te verduurzamen. “Als Petrakerk hebben we de ambitie om de eerste gasloze kerk van Gelderland te worden,” aldus Kleen.

Energieadviseur Dick Tolsma uit Franeker gaf concrete tips om eerst energie te besparen, het gebouw goed te isoleren om vervolgens duurzame energie op te wekken. Het duurzaam verwarmen van geloofsgebouwen is een uitdaging, vooral omdat het gebouw niet de hele week wordt gebruikt. Efficiënte verwarming is erg belangrijk, maar ook ventilatie moet niet vergeten worden.

Meer informatie over het verduurzamen van kerken is te vinden op www.veluweduurzaam.nl/kerken.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *