Harderwijk naar halve finale Meest Toegankelijke Gemeente van NL

Harderwijk is door naar de halve finale in de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. In totaal zijn twaalf gemeenten nog in de race voor de titel.

Alle gemeenten in Nederland zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze verkiezing. In de eerste ronde is tweederde van alle gemeenten beoordeeld door ruim 2000 ervaringsdeskundigen. De halve finalisten ontvingen positieve beoordelingen op hun toegankelijkheid. Maar er blijft voor álle gemeenten werk aan de winkel. De beoordelingen die gemeenten ontvingen op dat wat goed en wat minder goed gaat op het gebied van toegankelijkheid, zijn dan ook waardevolle input voor het lokale beleid. En dat was ook de reden dat de gemeente Harderwijk actief inwoners heeft opgeroepen om de vragenlijst in te vullen.

Waarom een verkiezing?
De verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid. Dit is nodig: vier miljoen Nederlanders met een beperking of chronische ziekte kunnen, vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap, nog niet altijd gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting. Dat blijkt onder meer uit het onlangs verschenen SCP-rapport Lang niet toegankelijk.

Hoe nu verder?
Tot en met 29 augustus kunnen alle Nederlanders stemmen op een van de twaalf gemeenten en daarmee aangeven welke in hun ogen het beste werk maakt van toegankelijkheid. De vijf gemeenten met de meeste stemmen gaan vervolgens door naar de finale, waarin ze worden beoordeeld door een vakjury.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.