Harderwijk: samenwerking om Hierdense Enk nog mooier te maken

De gemeente Harderwijk gaat samen met de bewoners van Hierden en grondeigenaren rondom Hierden in het komende jaar de kwaliteiten van het gebied versterken. Het gaat vooral om de Hierdense Enk. Nieuwe ontwikkelingen kunnen een kans zijn om kwaliteiten van het landschap daar te versterken.

De Hierdense Enk is een open landschap met bebouwing en beplanting langs de randen. Kenmerkend is de bolle ligging van de akkers. De open landerijen maken deel uit van een reeks oude bouwlanden op de overgang van de Veluwe naar de voormalige Zuiderzee. Het gebied bezit een aantal historische landschapselementen, zoals houtwallen en veedriften. Daarnaast zijn er nog oude kerkepaden aanwezig. En het gebied dient als uitloopgebied voor de inwoners van Harderwijk en Hierden. De Enk biedt daarbij ruimte aan allerlei functies, zoals hobbyboeren, paardensport en kwekerijen. Het kent daardoor een informele sfeer.

Harderwijk zegt te zien dat op dit moment deze kwaliteiten onder druk staan. Dit komt omdat het gebied vaker een stedelijk uitloopgebied wordt met daarin allerlei nieuwe functies. Daardoor treedt er verrommeling op. De charmante informele sfeer slaat hier en daar door naar chaos. Paardrijbakken worden bijvoorbeeld omgeven door oude vangrails en lichtmasten. Zeecontainers fungeren soms als schuilplaatsen voor schapen en dergelijke en ontsieren volkstuinen en kwekerijen. Dit beeld draagt niet bij aan de ruimtelijke kwaliteit en verstoort de openheid van het landschap, aldus de gemeente.

De belangrijkste opgave is het gelijktijdig versterken van zowel de historische karakteristieken van het landschap als de functie van stedelijk uitloopgebied.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *