Harderwijk start met Ja-sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk

Inwoners van de gemeente Harderwijk ontvangen vanaf 1 maart alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk als ze een Ja-sticker op de brievenbus plakken. Het doel is het tegengaan van onnodige papierverspilling door ongewenste post. Het uitgangspunt is ongeveer 40% papiervermindering. Met de invoering krijgen inwoners zelf de mogelijkheid een bewuste keuze te maken over wat zij in hun brievenbus ontvangen. Ja-stickers zijn tijdens openingstijden gratis af te halen bij de receptie in het Huis van de Stad.

Onder ongeadresseerd reclamedrukwerk vallen gedrukte promotiematerialen, zoals de bekende reclamefolderpakketten, flyers en brochures. Lokale kranten zoals de Harderwijker Courant, vallen niet onder ongeadresseerd reclamedrukwerk. Alleen bij een Nee/Nee-sticker ontvangen huishoudens deze krant niet. In alle andere gevallen wel.

Bestaande brievenbusstickers blijven gelden

Ieder huishouden kan al langer (via een sticker op de brievenbus) aangeven wat de behoeften zijn met betrekking tot het ontvangen van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Er zijn hiervoor al verschillende stickers op de markt, zoals de Nee/Nee-sticker en Nee/Ja-sticker. Deze stickers blijven geldig.

Onderstaand een overzicht van de verschillende stickers en hun werking:

StickerOngeadresseerd reclamedrukwerkHuis-aan-huisbladen 
NEE NEE-stickerNeeNee 
NEE JA-stickerNeeJa 
JA JA-sticker of JA-stickerJaJa 
Geen sticker (in gemeenten met JA-sticker)NeeJa 
Geen sticker (in gemeenten zonder JA-sticker)JaJa 

Verspreiding reclamedrukwerk niet verboden, maar beperkt

Met de invoering van de Ja-sticker wordt verspreiding van ongeadresseerd reclamedrukwerk niet verboden, maar het is alleen nog toegestaan bij adressen die met een sticker aangeven dit te willen ontvangen. Ontvangt men na 1 maart alsnog ongeadresseerd reclamedrukwerk, ondanks dat men een Ja-sticker heeft, dan kan men bij de gemeente een melding maken.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *