Harderwijker Speld voor Rik van Velzen

Rik van Velzen is onderscheiden met de Harderwijker Speld door burgemeester Harm-Jan van Schaik. De heer Van Velzen kreeg de onderscheiding op grond van zijn grote verdiensten voor Stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe, voor het comité 4 en 5 mei en voor zijn werk als vrijwilliger bij het Rode Kruis.

Burgemeester Harm-Jan van Schaik reikt de Harderwijker Speld uit aan Rik van Velzen.

De heer Van Velzen, sergeant-majoor bij Defensie en zelf veteraan, was de drijvende kracht bij het bedenken en realiseren van de veteranendag nieuwe stijl. Een veteranendag voor de oudere veteranen, en voor de veteranen van vandaag en morgen. Burgemeester Van Schaik: “Hij weet de verbinding te leggen tussen veteranen en samenleving. Hierdoor is nog meer ruimte ontstaan voor respect en begrip voor de veteranen en voor hun strijd voor vrede en vrijheid. Rik was en is nog steeds de drijvende kracht achter het gedachtengoed van de veteranen en de veteranendag.”

Vrijwillig en onbezoldigd zet veteraan Rik van Velzen zich in bij het Rode Kruis. Dat doet hij al 10 jaar, belangeloos en toegewijd. Het witte anjerperk in Harderwijk is er dankzij zijn initiatief. Sinds 2017 zorgt hij er elk jaar voor op 4 mei dat de verhalen van omgekomen Harderwijkers verteld blijven worden, altijd met vele bijzondere reacties tot gevolg, ook van familieleden. Hij staat erom bekend mensen met elkaar in contact te brengen, dankzij zijn vele contacten bij Defensie, scoutinggroepen, zeeverkenners en veteranen.

Leerzaam en inspirerend

Rik is een voorbeeld voor velen. Burgemeester Van Schaik heeft veel bewondering voor de inzet en toewijding die de heer Van Velzen heeft: “Rik is van ongekende betekenis voor de organisaties waarvoor hij zich inzet. Hij wordt door velen gewaardeerd om zijn enthousiasme, nuchterheid en bescheidenheid. De manier waar op hij mensen met elkaar in contact brengen en houdt, dat was voor mij even leerzaam als inspirerend. Ik vind het een eer om hem te onderscheiden met de Harderwijker Speld. En op die manier ook mijn dank te uiten voor onze fijne samenwerking. Hopelijk kan de Harderwijkse en Noord-Veluwse samenleving nog lange tijd rekenen op deze vrijwilliger.”

De speld

De zilveren Harderwijker Speld wordt uitgereikt aan mensen die zich voor de gemeente Harderwijk of Hierden bovengemiddeld verdienstelijk hebben gemaakt. De Harderwijker Speld is een gestileerde afbeelding van een met vijf bastions versterkte stad Harderwijk met in het midden een afbeelding van het oudste stadszegel zijnde een kofschip met daarop een zeil voorstellend de gemeentevlag.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *