Inwoners van Ermelo kunnen gratis compost ophalen

Tijdens de Landelijke Compostdag, op zaterdag 30 maart, kunnen alle inwoners van Ermelo gratis compost ophalen. Met deze actie bedankt de gemeente de inwoners voor het apart houden van groente, fruit en tuinafval (GFT).

Los compost
Van 08.00 tot 12.00 uur kan men op vertoon van fr afvalpas met een aanhanger los compost ophalen bij de firma Kamphorst, Rodeschuurderwegje 26-28.

Compostzakken
Van 09.00 tot 12.00 uur kan men compost in 40-liter zakken ophalen, met een maximum van twee zakken per persoon. Dit kan bij Milieupark REMONDIS B.V., Tolweg 9.

In beide gevallen geldt: op is op.

Natuurlijke balans
Compost is perfect voor het gebruik in de tuin. Deze natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Het zorgt voor een goede waterhuishouding en voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is het geschikt voor alle tuinplanten.

Scheiden van GFT goed voor milieu en portemonnee
Van het GFT wordt compost en groene stroom gemaakt. De compost gaat naar de land- en tuinbouw of wordt in de vorm van potgrond weer gebruikt. Bijna duizend woningen kunnen al een heel jaar van stroom worden voorzien dankzij het GFT-afval van de Noord-Veluwe.

Wat mag in de groene container?
We zijn al op de goede weg met het scheiden van GFT. Maar het kan nog beter. Daarom nog even op een rijtje wat er in de groene container mag: Loof, schillen, resten van aardappelen, groente en fruit, etensresten, ook vis en vlees, eierschalen en doppen van pinda’s en noten, snijbloemen en kamerplanten, koffiedik en- filters, theezakjes en theebladeren, stro en mest van kleine (plantenetende) huisdieren, gras en bladeren, klein snoeiafval, onkruid en tuinplanten (geen zand).

Zelf composteren, goed en goedkoop
Wil je zelf aan de slag met composteren, maar heb je daar hulp of advies bij nodig? Het Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP) helpt je graag. Op www.nmpermelo.nl is een gebruikershandleiding te raadplegen. Bovendien geven deskundige vrijwilligers je graag advies. Mail via info@nmpermelo.nl of bel naar (0341) 55 74 24 of (0341) 56 06 82. Ook bij interesse voor een compostvat of wanneer je je Biocom container kwijt wilt. Op dit moment zijn we op zoek naar mensen die de werkgroep willen komen versterken. Heb je belangstelling, bel dan een van de hierboven genoemde nummers.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *