Inwoners van o.a. Barneveld en Hoevelaken slachtoffer van babbeltruc

Inwoners van Barneveld, Hoevelaken en Doetinchem zijn het slachtoffer geworden van een man die zich voordeed als pakketbezorger en met een babbeltruc hun pinpas en pincode zou hebben bemachtigd. De 25-jarige verdachte staat deze dinsdag voor de rechter op verdenking van oplichting. Er zijn talloze manieren waarmee oplichters je geld of spullen afhandig proberen te maken. Hoe kun je voorkomen dat je hiervan de dupe wordt?

De verdachte in de zaak waarover de rechter zich nu buigt, deed zich volgens de aanklacht voor als PostNL-medewerker en belde mensen dat hij een pakketje voor hen had. Daarna zou hij met het pakket bij de drie slachtoffers thuis zijn langsgegaan. De bewoners moesten voor ontvangst 1 euro betalen op een mobiel pinapparaat. De bezorger zou hen daarvoor om hun pinpas en -code hebben gevraagd, zodat hij kon helpen met pinnen.

Na de zogenaamde betaling gaf hij een andere pas terug en kon zo aan de haal gaan met de bankpassen van mensen in Doetinchem, Barneveld en Hoevelaken. De politie in Barneveld waarschuwde in maart 2019 al voor een nep-pakketbezorger die op dezelfde wijze te werk ging. Eén inwoner raakte toen ruim 5.000 euro kwijt. Het is niet bekend of het om dezelfde man gaat die nu terechtstaat.

Meer babbeltrucs

Er zijn meer babbeltrucs waar je voor op moet passen. Maakhetzeniettemakkelijk.nl, een site van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waarschuwt: “Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij je aan, spreken je op straat aan of bellen je op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd. Ook proberen oplichters mensen aan de deur te laten pinnen. Als ze de pincode af kunnen kijken en je vervolgens van je pas kunnen beroven, halen ze zoveel mogelijk geld van je rekening.”

Het is niet duidelijk hoeveel mensen de dupe worden van deze vormen van oplichting. “Jaarlijks zijn er in Nederland 1.000 geregistreerde aangiftes van babbeltrucs. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal hoger, want veel mensen schamen zich als ze zijn bestolen via een babbeltruc.”, aldus het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid CCV in april 2021.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *