Jongeren Ermelo volgende week aan de beurt ivm vaccinatie Meningokokken

In heel Noord- en Oost Gelderland zijn tieners tussen de 14 en 18 jaar uitgenodigd om een vaccinatie te halen tegen Meningokokken ACWY. Het gaat in totaal om ongeveer 37.000 tieners. Jongeren uit Ermelo die zijn geboren in 2001, 2002 en 2003 zijn op dinsdag 16 april aan de beurt. Op 18 juni volgt een tweede ronde. Dan kunnen jongeren die zijn geboren in 2003 en 2005 de prik halen. Zij ontvangen daarvoor nog een uitnodiging. Tegelijkertijd vinden ook de vaccinaties tegen HPV en BMR/DTP plaats. Deze prikken beschermen onder andere tegen mazelen en baarmoederhalskanker.

Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar. De bacterie zit meestal in de neusholte van gezonde mensen zonder dat zij er ziek van worden. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kun je hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Er zijn verschillende typen meningokokken waarvan in Nederland vooral B, C, W en Y voorkomen.

Waarom deze groep tieners?
Tieners zijn vaker dan anderen drager van de bacterie, zonder dat ze er ziek van worden. Als ze ziek worden van de bacterie hebben ze een hoger risico op overlijden. Door juist deze groep te vaccineren, wordt verspreiding van de ziekte het snelst teruggebracht.

Meer weten?
Op ggdnog.nl/meningokokken is meer informatie te vinden over de meningokokkenziekte, plus verhalen van jongeren en ouders die ermee te maken hebben gehad, en een handig overzicht met data en locaties van de vaccinatiedagen. Op de website www.rivm.nl/vaccinaties is meer te vinden over alle vaccinaties. Wil je graag persoonlijk contact of heb je geen uitnodiging ontvangen? Bel dan met de medewerkers Jeugdgezondheid van de GGD op (088) 443 31 00. Dit kan op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur. Ook als je “vergeten” vaccinaties wilt inhalen, kun je contact met hen opnemen.

,

Geef een reactie