Landschapsbeheer Flevoland gaat stuk gras van Knardijk voor wilde bijen

Landschapsbeheer Flevoland gaat een stuk gras van de Knardijk halen om een leefgebied te creëren voor wilde bijen. Door dat afplaggen zou de populatie van de insecten in Flevoland de komende jaren flink moeten toenemen.

Bij het afplaggen wordt de bovenste grondlaag verwijderd. Op die manier ontstaat een kale zandvlakte van zo’n 100 vierkante meter, vlakbij de Lage Knarsluis. Wilde bijen graven gangen in het zand en leggen daar hun eitjes. De insecten nestelen zich liever in een bodem met een iets hardere bovenlaag en daaronder een lossere zandgrond.

De Knardijk tussen Lelystad en Harderwijk is jarenlang een belangrijke plek geweest voor vele soorten wilde bijen. Tegenwoordig komen er niet veel soorten meer voor, omdat er weinig open zandgrond is waar de insecten zich kunnen nestelen. Wilde bijen maken geen honing maar zijn wel onmisbaar voor de natuur en ons voedsel. Zo bestuiven wilde bijen driekwart van de gewassen. Volgens Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland neemt het aantal wilde bijen in rap tempo af. De helft van de 350 soorten die in Nederland voorkomen, dreigt te verdwijnen.

Bron: Omroep Flevoland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *