Leefsamen project in Nunspeet officieel van start gegaan

Het Leefsamen project in de gemeente Nunspeet is officieel van start gegaan. Wethouder Jennifer Elskamp gaf symbolisch het startsein door een eerste rookmelder te plaatsen. De eerste indruk van de gebruikers is positief.

‘Alles werd in ongeveer een uur geïnstalleerd. Wij hoefden daarvoor niets regelen, op de koffie na dan!’ vertelt meneer Hup. Bij hem en zijn vrouw zijn de slimme sensoren van Leefsamen geplaatst: een deurmelder, bewegingsmelder en een rookmelder. ‘De eerste indruk is zeker positief. Het plaatsen ging zonder problemen, bij eventuele technische mankementen kunnen we bellen en worden ze verholpen en we konden het nu kosteloos proberen. Mocht het toch niet bevallen, dan halen ze het ook weer weg. Dus voor ons heel toegankelijk om te proberen.’ Voor de komende zes maanden kan de familie Hup de sensoren gratis gebruiken, daarna zal het hen maandelijks € 7,50 kosten om van het systeem gebruik te blijven maken.

Slimme sensoren
De sensoren die in het kader van het project geplaatst worden, staan in verbinding met geselecteerde naasten die in bepaalde gevallen een melding krijgen. Geeft de deurmelder bijvoorbeeld aan dat er midden in de nacht een deur open gaat, worden de naasten gealarmeerd. Dit kunnen verschillende mensen zijn, van buren tot vrienden of familie. ‘In ons geval wordt eerst een nicht die bij ons in de straat woont gealarmeerd en vervolgens mijn zoon’, legt meneer Hup uit. Als de naasten niet in staat zijn om te hulp te schieten of om op een andere manier actie te ondernemen, vangt een lokale servicecentrale de melding op.

Pilot
Veel gemeenten in de regio werken ondertussen samen met Leefsamen of zijn met hen in gesprek over een eventuele introductie van het project. Het project in Nunspeet start nu als pilot: de sensoren worden in zo’n zeventig huizen geplaatst. Na zes maanden zal er een evaluatie gehouden worden waaruit het vervolg van het project in de gemeente duidelijk zal worden. Dit onderzoek wordt gedaan door een onafhankelijk bureau, namelijk het evaluatiebureau van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Op die manier wil Leefsamen begin 2024 per gemeente een objectief beeld krijgen van hoe het project bevalt.

Thuis wonen
Wethouder Jennifer Elskamp is blij dat het project ook in de gemeente Nunspeet van start is gegaan: ‘Als we langer thuis willen blijven wonen, is het belangrijk dat dit veilig kan. De slimme sensoren van dit project zullen daar hopelijk aan bijdragen!’ Een kanttekening is dat de sensoren tijdens de pilot alleen geplaatst worden in koopwoningen. Om het project ook toegankelijk te maken voor huurders is overeenstemming nodig met woningcorporaties. De gemeente geeft aan dat bij een positieve evaluatie onderzocht zal worden of de slimme sensoren ook beschikbaar gemaakt kunnen worden voor huurders in de gemeente Nunspeet.

Bron: RTV Nunspeet

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *